Tvrtke

GUBITAK 200 MILIJUNA EURA: Izgubljen sudski spor: INA se može oprostiti od svoje imovine u Srbiji!

INA je protiv presude uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Piše: PolitikaPlus

Bez obzira na odluku suda, u INA-i i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu je pravomoćna, no u INA-i tvrde da je postupak za povrat imovine još u tijeku piše RTL.

 

Loša vijest za INA-u: od svoje imovine u Srbiji se, barem zasad, može oprostiti.I to od 167 benzinskih crpki i 11 skladišta ukupne procijenjene vrijednosti od čak 200 milijuna eura. Tom je imovinom nakon raspada Jugoslavije raspolagala tvrtka Beopetrol, koju je Srbija 2003. prodala tvrtki Lukoil. Dvije godine kasnije INA, je pred sudom tražila poništavanje ugovora između Agencije za privatizaciju i srpskog pandana, Akcijskog fonda, i  izgubila."INA nije pravno dobro postavila svoju legitimaciju, a to je da poništavanje nekog ugovora može tražiti samo ona pravna osoba koje je sudjelovala u sastavljanju tog ugovora. Ovdje se INA pojavljuje kao neka treća osoba koja je van ovoga", kaže odvjetnik Akcijskog fonda Republike Srbije, Sava Anđelković.
No, bez obzira na odluku suda, u INA-i i dalje tvrde da je privatizacija provedena na nezakonit način. Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu je pravomoćna, no u INA-i tvrde da je postupak za povrat imovine još u tijeku."Iako je INA postupak izgubila, protiv presude je uložila reviziju na Vrhovni kasacioni sud Republike Srbije, što je pretpostavka za kasnije eventualno obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", stoji u priopćenju INA-e.Da INA treba ići i do Strasbourga, vjeruje i njen nekadašnji prvi čovjek, za čijeg mandata je sudski spor i pokrenut Davor Štern.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

imovina, benzinske postaje, srbija, ina