Damir Gašparović

KOLUMNA DAMIRA GAŠPAROVIĆA: Držimo se zakona kao pijan plota!

Moguće je protumačiti da je Kolinda legalno, ali ne i legitimno izabrana hrvatska Predsjednica? Makar uopće ne sumnjam da bi u slučaju ponavljanja izbora pobjedila i sa još većom razlikom.

FOTO: Dnevnik.hr
Piše: Damir Gašparović

Veselica oko predsjedničkih izbora i dalje se nastavlja. Analize, analitičari i „analitičari“, hrpa generala pametnih nakon bitke. No, stara je narodna – riječi su za to da se sakrije istina pa hajdemo onda o brojkama i činjenicama.

 

DA LI JE KOLINDA POBIJEDILA?

 

Kolinda je pobedila. Dobila je 32  tisuća glasova više od Ive Josipovića ali je gotovo cijelu prednost, više od 30 tisuća, ostvarila u dijaspori. I sve dok dijaspora može birati Predsjednika hrvatskim poreznim obveznicima svatko ima pravo da se ljuti ali nitko ne može osporiti njihove glasove. Iako, simpatična je primjedba da, da je bilo potrebno, red pred konzulatom u Mostaru još bi i sada krivudao mostarskim ulicama.

 

Uz sve analize, struku i stručnjake, potrebno je točno detektirati ključne razloge poraza Ive Josipovića. Dosadašnji Predsjednik izgubio je u stvari tamo gdje je dobio najviše glasova – u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Naime, u te dvije županije izašlo je 5 posto birača manje od prosjeka Republike Hrvatske. Da ih je izašlo 5 posto više, Ivo Josipović bi ostao Predsjednik.

Isto tako, Kolinda nije dobila pedeset posto glasova hrvatskih građana! Da bi imala potrebnih pedeset posto nedostaje joj još petnaest tisuća glasova. Pa je čisto prigodno kada sada Vladimir Šeks na državnoj televiziji kokodače da se zakona ne treba držati kao pijan plota. Možda i ne mora, ali kad god im je potrebno, pozivaju se na ovu navodnu izjavu Josipa Broza –  i usput ga proglašavaju diktatorom.

 

E pa sad, ne može netko na osnovu iste izjave biti diktator a drugi heroj na braniku demokracije. Dotični Šeks, ali ne i samo on, i jesu odgovorni da su hrvatski zakoni baš takvi da ih možete tumačiti kako vam paše! Pa će biti moguće protumačiti da je Kolinda Grabar Kitarović legalno, ali ne i legitimno izabrana hrvatska Predsjednica. Makar uopće ne sumnjam da bi u slučaju ponavljanja izbora pobjedila i sa još većom razlikom.

 

GDJE JE IVO IZGUBIO

 

Uz sve analize, struku i stručnjake, potrebno je točno detektirati ključne razloge poraza Ive Josipovića. Dosadašnji Predsjednik izgubio je u stvari tamo gdje je dobio najviše glasova – u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Naime, u te dvije županije izašlo je 5 posto birača manje od prosjeka Republike Hrvatske. Da ih je izašlo 5 posto više, Ivo Josipović bi ostao Predsjednik.

 

O tome zašto se to dogodilo najviše se treba pitati sam SDP! Dogodilo se kao posljedica latentnih sukoba u stranci u navedenoj županiji u kojoj su jedan dan Linić i Obersnel protiv Komadine, drugi dan Jovanović protiv svih trojice, pa onda izmisle novog neprijatelja – bivšeg vršitelja funkcije župana Vidu Vuića pa se svi okrenu protiv njega i udruže...

 

Ako gospoda misle da je narod slijep, mogli su se na ovim izborima uvijeriti da uopće nije. Isto tako, Ivo Josipović je za razliku od prije pet godina teško poražen u Slavoniji. Trebao bi se i on sam i SDP upitati zašto se to dogodilo? A dogodilo se, osim zbog teških ekonomskih razloga i  zbog neopravdane, neželjenje  i nepotrebne vukokvarske ćirilice! Jednostavno ne možete se praviti slijepi na činjenicu da za tri tisuće i šesto vukovarskih žrtava još nitko nije odgovarao, da se za mnoge od njih još ne zna grob, te opet držeć se „zakona kao pijan plota“, forsirati riješenje koje mnogima još dira nezacijeljene rane.

 

I uz to, kolikogod branitelji iz Savske bili korišteni u političkom obračunu, probleme koje oni otvaraju moralo se riješiti i ni po koju cijenu nije se smjelo dopustiti da su oni tamo gdje još uvijek jesu. Na to je otvoreno i odlučno morao reagirati i Premijer i Predsjednik, uz sve zamke koja je navedena situacija nudila. A navedene branitelje na kraju molim da shvate da je narod nezaposlen, gladan i očajan i da takav sve manje ima razumijevanja za „loženje vatre“ u centru Zagreba. Dragi moji, vrijeme je za doma poć!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir gašparović, ivo josipović, kolinda grabar kitarović