Svijet

JERUZALEM: Benjamin Netanyahu: Palestinci se više od Izraela trebaju bojati ICC-a

Palestinci su u srijedu potpisali zahtjev za pristupanje ICC-u kako bi izraelske čelnike mogli sudski goniti za 'ratne zločine'.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u srijedu navečer da se Palestinci trebaju "više bojati" Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) nego Izrael, pošto su Palestinci tome sudu uputili zahtjev za pristupanje.

 

"Više razloga za strah ima Palestinska samouprava koja je sastavila vladu s Hamasom, organizacijom koja je proglašena terorističkom i koja, kao i Islamska država, čini ratne zločine", rekao je Netanyahu u priopćenju objavljenu iz njegova ureda. "Učinit ćemo što moramo da bismo zaštitili vojnike Tsahala, najčestitije vojske u svijetu", dodao je premijer dok Palestinci žele na Haškome sudu goniti izraelske čelnike zbog "ratnih zločina", napose onih počinjenih u trima zadnjim ofenzivama koje je Izrael od 2008. pokrenuo na Pojas Gaze.

 

"Spriječit ćemo ovaj pokušaj diktata, kao što smo spriječili nacrt palestinske rezolucije u Vijeću sigurnosti", rekao je Netanyahu dan nakon neuspjeha Palestinaca da vijeće prihvati tekst u kojemu se Izraelu daje rok od tri godine da napusti teritorije koje je zauzeo nakon 1967.

 

Palestinci su u srijedu potpisali zahtjev za pristupanje ICC-u kako bi izraelske čelnike mogli sudski goniti za "ratne zločine", dodatno zaoštravajući sukob sa židovskom državom nakon neuspjeha njihove diplomatske inicijative u UN-u. Izraelci ipak ističu da bi se ratifikacija Rimskog statuta koji uređuje rad ICC-a mogla okrenuti protiv Palestinaca od kojih bi neki mogli odgovarati za svoje postupke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izrel, jeruzelem, pojas gaze, palestina