A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Buljanu francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti | Politika+
Kultura

PRIZNANJE: Buljanu francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) uručila hrvatskom redatelju Ivici Buljanu u ime francuskoga predsjednika odličje.

Piše: PolitikaPlus

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz u utorak je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) uručila hrvatskom redatelju Ivici Buljanu u ime francuskoga predsjednika odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (le Grade d’ Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Veleposlanica Boccoz tom prigodom je istaknula kako je neprocjenjiv doprinos Ivice Buljana europskom kazalištu te podsjetila kako je Buljan bio čest gost uglednih francuskih pozornica.

Buljan je zaslužan, kako je rekla, i za hrvatsko poznavanje mnogih francuskih književnih djela. Postavili ste mnoga djela moderne na pozornicu, napomenula je dodavši kako Buljanova djela prožimlje mediteranski i europski duh.

Njegova kazališna djela, smatra Boccoz, karakteriziraju zavodljivi obrisi zabrinjavajuće budućnosti tranzicijskih društava. Buljan šalje političku i društvenu poruku o suvremenom dobu, rekla je Boccoz.

Buljan je zahvalivši veleposlanici Boccoz istaknuo kako se s francuskom kulturom sreo još u sinjskoj školi u Dalmaciji, koja zbog svoga latiniteta čuva puno veza s francuskom kulturom.

Najavio je nastavak suradnje s francuskim kazalištima i redateljima.

Odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti od 1957. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske osobama koje su se istaknule djelovanjem na području umjetnosti i širenjem umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu. Odličje što ga Francuska vlada dodeljuje kao priznanje za važan doprinos književno-umjetničkom djelovanju, jedno je od najviših francuskih priznanja za javno djelovanje uopće.

Redatelj Ivica Buljan odnedavno je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

odličje, ivica buljan, kazalište