Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu mogući novi rekordi, uz mršav obujam trgovanja

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo podacima o rastu američkog gospodarstva i porukama američke središnje banke.

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu se i ovoga, skraćenog radnog tjedna očekuje mršav obujam trgovanja zbog predstojećih novogodišnjih blagdana, a kako na tržištu vlada dobro raspoloženje, mogući su novi rekordi burzovnih indeksa.

 

Dow Jones skočio je prošloga tjedna 1,4 posto, na 18.053 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,9 posto, na 2.088 bodova, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 4.806 bodova. To je drugi tjedan zaredom kako cijene dionica rastu.

 

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo podacima o rastu američkog gospodarstva i porukama američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem kamata.

 

U trećem je tromjesečju, naime, američki bruto domaći proizvod (BDP) skočio 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je iznad očekivanja analitičara od 4,3 posto i najveći skok gospodarstva u posljednjih 11 godina. Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se i nedavnoj poruci Feda da očekuje daljnji stabilan oporavak američkog gospodarstva i da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata. Pozitivno na ulagače utječe i stabilizacija cijena nafte iznad najnižih razina u pet i pol godina, a tržište podržava i uobičajeno 'uljepšavanje portfelja' pred kraj godine, jer u to doba fond menadžeri kupuju dionice koje su u proteklih 12 mjeseci zabilježile najveći rast.

 

Kao i prošloga, i ovoga se tjedna zbog blagdana očekuje manji obujam trgovanja, što omogućuje veće oscilacije cijena dionica. A kako na tržištu vlada dobro raspoloženje, mogući su novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, wall street, dow jones