Energetika

ODLUKA: Rusija objavila: Dostavit ćemo ugljen i električnu energija Ukrajini

'Zbog velikih problema u opskrbi energije u Ukrajini, odlučili smo ispuniti traženje ukrajinskih vlasti i pomoći toj zemlji opskrbom električnom energijom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rusija je objavila u subotu da namjerava dostaviti ugljen i električnu energiju susjednoj Ukrajini bez plaćanja unaprijed. Ukrajina jedva pokriva svoje potrebe u tom području zbog sukoba vojske i proruskih separatista.

"Zbog velikih problema u opskrbi energije u Ukrajini, odlučili smo ispuniti traženje ukrajinskih vlasti i pomoći toj zemlji opskrbom električnom energijom", rekao je zamjenik ruskog premijera Dmitri Kozak u razgovoru koji je u subotu objavio tv-kanal Rusija 24.

Rusija će isporučiti električnu energiju Ukrajini po tarifama koje se primjenuju na ruskom unutrašnjem tržištu, puno nižim od onih na snazi na ukrajinskom teritoriju, objasnio je.

"Spremni smo Ukrajini dostaviti do milijun tona ugljena mjesečno kako bi riješila probleme u energetskom području", rekao je Kozak.

Dodao je da se nada da će to pomoći stabilnoj opskrbi električnom energijom ruskofone većine na Krimu, gdje su u posljednje vrijeme česti prekidi električne energije koje naređuje Kijev.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

električna energija, ugljen, rusija, ukrajina