Damir Gašparović

KOLUMNA DAMIRA GAŠPAROVIĆA: Trebamo istinu umjesto igrokaza

Umjesto skupih kampanja dovoljno je bilo organizirati desetak sučeljavanja ali po najvažnijim temama za hrvatske građane pa neka oni na osnovu toga donesu svoju odluku.

FOTO: RTL
Piše: Damir Gašparović

U potrazi za više pravde, više radnih mjesta i konačno malo boljeg života Hrvate je lako opiti putem državnih dalekovidnica starim i novim magovima. Dade se zaključiti da kad država ovako duboko potone, imati stalno neke izbore i nije loše rješenje. Trenutno biramo Predsjednika Republike i svakako je dobro da se on u konačnici bira neposredno, no i taj izbor bi nas mogao puno manje koštati.

 

Umjesto skupih kampanja dovoljno je bilo organizirati 10-ak sučeljavanja ali po najvažnijim temama za hrvatske građane pa neka oni na osnovu toga donesu svoju odluku. Potrošiti na kampanje u konačnici desetine milijuna kuna potpuno je nepotrebno.

 

Ali, nećemo tako. Molim Vladu Republike Hrvatske, ekonomske i porezne institute, fakultete, policiju i Državno odvjetništvo odgovor: Gdje je nestalo i na što je potrošeno 500 miljardi kuna! Nije bilo rata u ovih 15 godina, vojska nam se raspala, standard nam se srozao, broj zaposlenih je manji nego ikad pa molim lijepo objašnjenje, jer eto, bar mene Damira Gašparovića to zanima!

Naravno, narod se zabavlja onim što smo u sadašnjim sučeljavanjima i mogli očekivati – folklornim napadima jednog kandidata na drugog i ustanovljavanjem da li je Osama živ ili nije, da li je Davor Šuker bio ministar financija ili neki drugi Šuker i slično. Zahvaljujući tome i predblagdanskom okruženju politička elita dobila je mira još nekoliko mjeseci.

 

Kada se ovo smiri, možemo očekivati nova uhićenja, možda nove lokalne, možda nove zagrebačke izbore i ljeto ćebiti već tu. A nakon ljeta slijedi veliki obračun tzv. crvenih i crnih, iako su jedni, kako smo već konstatirali pseudo-socijalna a drugi pseudo-nacionalna stranka, lice i naličje jednog te istog novčića. No, u velikoj mjeri dogovorena retorika održava i jedne i druge na vlasti.

 

I tako, dok mi biramo Predsjednika između kandidata koji se bitno ne razlikuju kao što ćemo birati Vladu između stranaka koje se međusobno ne razlikuju lijepa naša domoviina tone prema nekom dnu, uporedivom s čuvenom Javanskom brazdom.

 

Kako ne bi sve bilo tako prozaično i stereotipno postavljam javno pitanje svima nama, a pogotovo onima koji su ovo čudo(vište) stvorili. Na početku 2000. godine, hrvatski unutarnji dug jedva da je iznosio oko 20 milijardi kuna a vanjski oko 50 milijardi kuna. Sve zajedno, nije teško zbrojiti, iznosilo je oko 70 milijardi hrvatskih kuna. 

 

Od tada do danas promijenilo se nekoliko premijera – Ivica Račan, Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović. I nekoliko ministara financija, (uključjući ipak „pravog“ Šukera i Linića).

 

Koliko  god razmišljao, ne mogu se sjetiti niti jedne ozbiljne, velike, kapitalne investicije osim hrvatskih autocesta (koje bi opet, navodno, trebalo „monetizirati“) koje su stvorile današnji dug Hrvaske države od približno 500 miljardi kuna!

 

Dobro ste pročitali. I sad, mene zanima, a mislim i da sve nas zanima, na što je potrošeno i gdje je nestalo u 15 godina 500 miljardi kuna?! Svaki dan slušamo kako su krivi radnici (pa im treba dati otkaze!), da je kriva državna uprava (koju treba reformirati i – pogađate – dati ljudima otkaze!) i tako redom. Kad su krivi svi, znači – kriv nije nitko.

 

Ali, nećemo tako. Molim Vladu Republike Hrvatske, ekonomske i porezne institute, fakultete, policiju i Državno odvjetništvo odgovor: Gdje je nestalo i na što je potrošeno 500 miljardi kuna! Nije bilo rata u ovih 15 godina, vojska nam se raspala, standard nam se srozao, broj zaposlenih je manji nego ikad pa molim lijepo objašnjenje, jer eto, bar mene Damira Gašparovića to zanima!

 

Uz temeljitu i jasnu analizu i točan precizan i pošten odgovor sretnije ću proslaviti Božić i Novu Godinu i lakše nositi teret meni pripadajućeg djela duga koji je netko i u moje ime napravio. I usput mu poručujem da mu tu „usllugu“ neću nikada zaboraviti!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir gašparović, kriza, vlada, predsjednički izbori, izbori