Hrvatska

NEMA KVORUMA: Prekinuta sjednica splitskoga Gradskog vijeća o Turističkoj palači

Gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je novinarima kako je sjednica prekinuta zbog, po njegovim riječima, očite destrukcije vijećnika koji su napuštanjem sjednice srušili kvorum.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitsko Gradsko vijeće prekinulo je tematsku sjednicu o raspisivanju natječaja za obnovu Turističke palače po modelu plodouživanja jer - nakon što su sjednicu napustili vijećnici HDZ-ove koalicije i Nezavisne liste Marijane Puljak - nije bilo potrebnog kvoruma- 18 vijećnika od njih 35.

Prije glasovanja o prijedlogu sadržaja natječaja vijećnici HDZ-ove koalicije i Nezavisne liste Marijane Puljak izišli su iz dvorane u kojoj u tom trenutku nije bilo ni dvoje od troje prije nazočnih vijećnika Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma ni nezavisnog vijećnika Damira Ćosića. Nakon desetominutne stanke, u dvorani je ostalo 16 vijećnika pa je predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković prekinuo sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je novinarima kako je sjednica prekinuta zbog, po njegovim riječima, očite destrukcije vijećnika koji su napuštanjem sjednice srušili kvorum.

"Sada je jasno da u Splitu imam tzv. manjinsku vladu, ali ja ću sljedeći tjedan ponovno sazvati sjednicu Gradskog vijeća i predložiti da se glasovanjem odluči o raspisivanju natječaja za obnovu Turističke palače po modelu plodouživanja", rekao je Baldasar. Dodao je kako će - ako se i sljedećeg tjedna na sjednici koju je najavio ne prihvati prijedlog o raspisivanju tog natječaja - sazivati sjednice Gradskog vijeća svakog tjedna dok se taj prijedlog ne prihvati.

Baldasar nije želio komentirati to što dvoje vijećnika HGS-a i nezavisni vijećnik Damir Ćosić nisu bili na sjednici prije glasovanja o raspisivanju javnog natječaja. Riječ je o vijećnicima koji su svojom nazočnošću na sjednici 4. prosinca osigurali kvorum od potrebnih 18 vijećnika te su tako omogućili glasovanje kojim je prihvaćen prijedlog da se ponovno raspiše natječaj za obnovu Turističke palače po modelu plodouživanja pošto se od njega odustalo na sjednici 9. listopada, kada je odlučeno da će Turističku palaču obnavljati grad.

Nezavisni vijećnik Damir Ćosić (prije član HSP-a dr. Ante Starčevića) član je Kluba zastupnika koalicije koju vodi HDZ, ali pri odlučivanju o Turističkoj palači nije slijedio naputke toga kluba. Predsjednik toga kluba Petar Škorić izjavio je večeras novinarima da takvo Ćosićevo ponašanje nije u skladu sa zamislima toga kluba.

Objašnjavajući razloge današnjeg napuštanja sjednice Gradskog vijeća, čime je srušen kvorum, Škorić je rekao kako sadašnja splitska vlast luta - najprije se odluči za obnovu Turističke palače po modelu plodouživanja, a zatim odustane pa se ponovno vrati tom modelu.

"To je apsurdno, sadašnja vlast nam uopće ne predstavlja kako će izgledati ta palača nakon obnove, ne poštuje procedure. Mi u tome ne želimo sudjelovati jer je Turistička palača prevrijedan gradski resurs te grad treba imat puno veće ambicije za njegovo iskorištavanje", rekao je Škorić.

U prijedlogu natječaja, o kojemu zbog nedostatka kvoruma nije glasovano, predviđeno je, kako je rekla dogradonačelnica Aida Batarelo, da plodouživanje traje 20 godina, a ne 30, kao što je bilo prvobitno zamišljeno.

Također je predviđeno da se - ako Turistička palača ode u stečaj zbog mogućih problema u poslovanju plodouživatelja - automatski prekida ugovor o plodouživanju te se palača vraća gradu.

Današnju sjednicu splitskoga Gradskog vijeća pratile su oštre rasprave zbog Turističke palače. Povremeno su se čule i grube riječi, a neki su vijećnici u ljutnji demonstrativno napuštali sjednicu te su se na nju vraćali.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turistička palača, split, gradsko vijeće