Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu cijene dionica pale, indeks straha porastao

Tehnološki je sektor posebice ranjiv jer ostvaruje velike prihode na svjetskom tržištu na kojemu, kao što se vidi, potražnja slabi

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli treći dan zaredom, ponajviše zbog pada cijena dionica tehnoloških, kao i kompanija izloženih u Rusiji koje su se našle pod pritiskom zbog pada tečaja rublja, dok je VIX indeks 'straha' snažno porastao.

 

Dow Jones skliznuo je 111 bodova ili 0,65 posto, na 17.068 bodova, dok je S&P 500 pao 0,85 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 1,24 posto, na 4.547 bodova. Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 3,5 posto, Dow Jones i S&P 500 indeks pali su i u prva dva dana ovoga tjedna, i to unatoč stabilizaciji cijena nafte. Nakon što su jučer ujutro zaronile na nove najniže razine u pet i pol godina, cijene su se nafte do kraja dana oporavile, pa su ojačale i dionice energetskih kompanija. S&P indeks tog sektora porastao je 0,7 posto, pa je njegov gubitak u ovoj godini smanjen na 16,6 posto.

 

Zahvaljujući oporavku tog sektora, većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, no pred kraj trgovanja uslijedio je snažni prodajni pritisak. Posljedica je to zabrinutosti ulagača zbog loše gospodarske situacije u Rusiji, koja uvelike ovisi o izvozu nafte i plina. A kako je cijena nafte od lipnja pala više od 50 posto, ruski rubalj nalazi se pod snažnim pritiskom. Premda je u ponedjeljak ruska središnja banka povećala kamate za 6,5 postotnih bodova, na 17 posto, jučer je tečaj ruske valute prema dolaru potonuo 11 posto, što je njegov najveći dnevni pad od ruske financijske krize 1998. godine. Zbog toga je zaronio na novu najnižu razinu u povijesti.

 

To je izazvalo pad cijena dionica kompanija koje su znatno izložene u toj zemlji. Tako je dionica PepsiCoa, koji na ruskom tržištu ostvaruje oko 7 posto svojih ukupnih prihoda, pojeftinila 1,6 posto. Cijena Applea pala je, pak, 1,4 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio da je zatvorio svoju online trgovinu u Rusiji zbog prevelikih oscilacija tečaja rublja.

 

Pod pritiskom su se našle i dionice nekoliko drugih tehnoloških divova, pa su cijene Microsofta i Amazona pale više od 3 posto. "Sve priče o rastu globalnog gospodarstva pale su u vodu nakon ovako drastičnog pada cijena nafte zbog slabosti potražnje. A tehnološki je sektor posebice ranjiv jer ostvaruje velike prihode na svjetskom tržištu na kojemu, kao što se vidi, potražnja slabi", kaže Karyn Cavanaugh, analitičarka u tvrtki Voya Investment Management. Kriza u Rusiji dodatno je uznemirila ulagače ionako zabrinute zbog usporavanja rasta kineskog i gospodarstva eurozone te recesije u Japanu.

 

Sve to otvara pitanje nije li tržište precijenjeno, s obzirom da su još prije desetak dana Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti. Zbog toga se ulagači povlače s tržišta, na što ukazuje povećani obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 9,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam ovoga mjeseca iznosi 7,1 milijardu.

 

Na uznemirenost ulagača ukazuje, pak, daljnji snažan rast VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija, koji je jučer skočio 15 posto. Prošloga je tjedna taj indeks zabilježio najveći skok u četiri godine, a to pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

 

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,41 posto, na 6.331 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,46 posto, na 9.563 boda, a pariški CAC 2,19 posto, na 4.093 boda. To je bio prvi rast europskih burzovnih indeksa nakon šest dana neprestanog poniranja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, cijena nafte, tehnološki sektor, wall street, index straha