Svijet

TAOCI: Pakistan: Talibani oteli stotine učenika i profesora

Vjeruje se da se u školi nalazi oko 500 učenika i njihovih profesora.Otmicu su potvrdili i talibani. Naši bombaši samoubojice ušli su u školu..

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Naoružani muškarci uzeli su stotine učenika i njihovih profesora kao taoce u jednoj školi u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana, rekao je jedan vojni dužnosnik, dodajući da je riječ o napadu talibana.

 

Novinar Reutersa na mjestu događaja potvrdio je da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja dok su je okruživali pripadnici pakistanske vojske. Očevici navode da su neki učenici ranjeni te da su otpremljeni u bolnicu vozilima hitne pomoći.

 

"Nalazili smo se ispred škole kad je odjednom počela pucnjava i svuda je nastao kaos ... čuli su se krici učenika i učitelja", rekao je vozač školskog autobusa Jamshed Kan.

 

Vojni dužnosnici rekli su da je najmanje šest naoružanih muškaraca upalo u javnu školu kojom upravlja vojska. Vjeruje se da se u školi nalazi oko 500 učenika i njihovih profesora.

 

Otmicu su potvrdili i talibani. "Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole", rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

djeca, škola, pakistan, talibani, profesori