A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnk-zagreb-10.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Buljan najavljuje europski relevantan dramski program HNK-a Zagreb | Politika+
Kultura

NAJAVA: Buljan najavljuje europski relevantan dramski program HNK-a Zagreb

Buljana je Kazališno vijeće HNK-a za novog ravnatelja Drame potvrdilo u utorak, nakon provedenog natječaja i na prijedlog intendantice Dubravke Vrgoč.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europski relevantan dramski program, dostupan i atraktivan za najširu publiku vizija je budućnosti Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu novoga ravnatelja tog ansambla Ivice Buljana.

Buljana je Kazališno vijeće HNK-a za novog ravnatelja Drame potvrdilo u utorak, nakon provedenog natječaja i na prijedlog intendantice Dubravke Vrgoč.

"S Dubravkom Vrgoč surađujem niz godina na različitim kazališnim projektima. Ideja nam je demokratizirati program Drame HNK, učiniti ga dostupnim najširoj publici, osuvremeniti ga i pokazati europski relevantnim kroz koprodukcije i gostovanja", kazao je Buljan Hini.

Istaknuo je kako je riječ o ansamblu velikoga potencijala, pa mu je želja, u suradnji s intendanticom, kroz rad s najboljim domaćim, regionalnim i svjetskim redateljima "otvarati kreativne procese".

"Nova hrvatska i europska drama, suradnja s filozofima, teoretičarima, vizualnim umjetnicima osnova je na kojoj gradimo most s nasljeđem iz naše kazališne povijesti", kazao je Buljan.

Amblematska predstava takvog programa je "Vučjak" Miroslava Krleže koju upravo režira, a čija je premijera najavljena za 30. prosinca. "Ona je hommage Krleži i Gavelli, istraživanje političkih, društvenih i psiholoških aspekata iz jednog burnog vremena koje nam se ciklički ponavlja", objasnio je.

Ivica Buljan (1965.) studirao je političke znanosti, a diplomirao francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kazališne kritike pisao je u Poletu, Startu, Slobodnoj Dalmaciji i Feral Tribuneu. Režira od 1995. kada je u Ljubljani postavio "Ime na vrhu jezika" Pascala Quignarda. Zaokupljaju ga dramatičari-pjesnici Marina Cvjetajeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Mueller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Miroslav Krleža, Botho Strauss i Herve Guibert.

U središtu njegova zanimanja je francuski dramatičar i redatelj Bernard-Marie Koltes. Režirao je jedanaest njegovih drama, među kojima "Noć tik pred šumama", "Povratak u pustinju", "U samoći pamučnih polja" i "Roberto Zucco".

Predstave su mu gostovale na važnim međunarodnim festivalima, a režirao je u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti, Italiji i Hrvatskoj.

Od 1998. do 2002. bio je ravnatelj Drame HNK-a Split, suosnivač je Mini teatra u Ljubljani i Festivala svjetskoga kazališta u Zagrebu, te je pokrenuo umjetničku udrugu Novo kazalište. Gost je predavač na Akademijama u Rennesu i Saint-Etienneu u Francuskoj.

Dobitnik je nekoliko Borštnikovih nagrada za najbolje predstave u Sloveniji, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin, nagrade Branko Gavella, te nagrade Petar Brečić za kazališnu kritiku, kao i najvišeg priznanja Republike Slovenije na području umjetnosti, nagrade Prešernove zaklade 2012. za izvedbene umjetnosti. Nosilac je Odlikovanja viteza reda umjetnosti i književnosti francuske vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dramski program, kazalište, hnk zagreb, ivica buljan