Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu moguć nastavak rasta cijena dionica

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, no moguć je daljnji rast cijena dionica, jer tržište podržavaju uobičajeno uljepšavanje portfelja pred kraj godine.

Piše: p/h

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, no moguć je daljnji rast cijena dionica, jer tržište podržavaju uobičajeno uljepšavanje portfelja pred kraj godine i nada u nove poticajne mjere središnjih banaka.

 

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 17.958 bodova, a S&P 500 indeks 0,2 posto, na 2.075 bodova, što su nove rekordne razine tih indeksa i već sedmi tjedan zaredom kako rastu. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,2 posto, na 4.780 bodova.

 

Uspon cijena dionica ponajviše se zahvaljuje makroekonomskim podacima koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva. U petak je objavljeno da je u studenom otvorena 321.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 230.000, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 5,8 posto, najnižoj razini u šest godina.

 

To je najveći mjesečni rast zaposlenosti u gotovo tri godine i već 10. mjesec zaredom kako raste za više od 200.000, što ukazuje na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

 

Ostala velika svjetska gospodarstva, od Kine i Japana do eurozone, nisu u tako dobroj formi, no to nije obeshrabrilo ulagače jer se nadaju novim poticajnim mjerama tamošnjih središnjih banaka.

 

Nedavno su kineske monetarne vlasti po prvi puta nakon više od dvije godine smanjile kamatne stope, a ulagači vjeruju da će uvesti i dodatne poticajne mjere, ako se rast gospodarstva nastavi usporavati.

 

Slična je situacija u Japanu. Premda je gospodarstvo u recesiji, tokijski Nikkei indeks kreće se na najvišim razinama u sedam godina jer ulagači vjeruju da će vlada premijera Shinzo Abea nastaviti s poticajnim mjerama čim učvrsti vlast na predstojećim parlamentarnim izborima.

 

Premda je prošloga tjedna Europska središnja banka (ECB) razočarala ulagače, jer nije agresivnije najavila daljnje labavljenje monetarne politike, ulagači su uvjereni da je samo pitanje vremena kada će monetarne vlasti povući nove poteze.

 

ECB je, naime, pod sve većim pritiskom da spriječi novu recesiju u eurozoni. Već je smanjila kamate na rekordno niske razine, ponudila bankama jeftine kredite i počela kupovati imovinu kako bi potaknula kreditiranje, a time rast gospodarstva i inflacije. No, to zasad nije dalo željene rezultate.

 

"Očekujemo nove poticajne mjere ECB-a i vjerujemo da bi to doista potaknulo rast eurozone", kaže Matt Lloyd, strateg u fondu Advisors Asset Management. Tržište podržava i uobičajeno 'uljepšavanje portfelja' pred kraj godine jer fond menadžeri u to doba tradicionalno kupuju dionice koje su u protekloj godini bile najveće dobitnice, a rješavaju se gubitnica. Jedini sektor koji je već tjednima pod pritiskom jest energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte na najniže razine u pet godina.

 

I dok dio analitičara smatra da slijedi stabilizacija cijena nafte i tog sektora, drugi drže da cijene 'crnog zlata' još nisu dosegnule dno te da će dionice naftnih kompanija još neko vrijeme biti pod pritiskom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, dow jones, wall street