Hrvatska

MINISTAR: Ivan Vrdoljak: Inspekcijskim nadzorom goriva zaštiti potrošače

'Želimo kontrolirati tržište derivata na dva načina - kvalitetom i cjenovno.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u ponedjeljak kako Ministarstvo akcijom inspekcijskog nadzora kvalitete tekućih naftnih goriva želi zaštiti potrošače te izrazio zadovoljstvo što su trgovci naftnim derivatima nakon nedavnog sastanka u Ministarstvu snizili cijene.

"Želimo kontrolirati tržište derivata na dva načina - kvalitetom i cjenovno. Želimo da tržište profunkcionira. Liberalizirali smo cijene, ali ne na način da najveću cijenu plaćaju građani Hrvatske nego na način da konkurencija dovede do što je moguće bolje kvalitete i cijena. I to se upravo događa. Kvalitetu ćemo sada prekontrolirati i mislim da će biti dovoljna poruka da mora biti vrhunska za naše građane, a cijena je već spuštena", kazao je Vrdoljak.

Ministarstvo gospodarstava u ponedjeljak ujutro pokrenulo je akciju inspekcijskog nadzora kvalitete tekućih naftnih goriva pod nazivom "Oktan". Akcija je započeta simultanim nadzorima tržišnih inspektora Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu i to uzimanjem 50 uzoraka goriva s benzinskih postaja na području cijele Hrvatske, kao i na graničnom prijelazu Bajakovo uzimanjem uzoraka iz cisterni prilikom njihova ulaska na tržište Hrvatske, odnosno jedinstveno tržište Europske unije, priopćeno je ranije iz Ministarstva.

Ističu kako je cilj akcije osigurati propisno označene naftne derivate na tržištu, čija kvaliteta udovoljava graničnim vrijednostima sastavnica i značajki kvalitete tekućih naftnih goriva utvrđenih Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva, popraćene izjavom o sukladnosti. Iz Ministarstva su najavili da će, uz inspekcijski nadzor kvalitete naftnih derivata, inspektori provesti i druge nadzore s ciljem zaštite prava potrošača na benzinskim postajama, a sukladno odredbama Zakona o zaštitni potrošača i Zakona o inspekcijama u gospodarstvu.

Ministarstvo je prije desetak dana najavilo stalne i pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata. Naime, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak se 19. studenog sastao s trgovcima motornih goriva i tada im najavio i stalne te pojačane kontrole kvalitete naftnih derivata u cilju osiguranja najkvalitetnijeg goriva hrvatskim građanima te konkurentnih cijena sa zemljama u okruženju.

Ministar je na tom sastanku upozorio i da su "uočene previsoke marže u trgovini naftnim derivatima te naglasio da vrlo skoro očekuje i njihovo snižavanje".

U današnjoj izjavi izrazio je zadovoljstvo što je nakon tog sastanka došlo do snižavanja cijena.

Naime, početkom prošlog tjedna maloprodajne cijene naftnih derivata pale su za 16-17 lipa pa se tako cijena najprodavanijeg motornog benzina eurosuper 95 spustila ispod 10 kuna, najčešće na razinu od 9,84 kune do 9,94 kune po litri, što je najniža cijena eurosupera 95 od početka siječnja 2012. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

benzinske postaje, gorivo, inspekcija, ivan vrdoljak