Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Bez vijesti koje bi potaknule cjenovna kretanja

Najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković Holdinga, čija se cijena spustila gotovo 50 posto, na 23,18 kuna.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, zbog nedostatka važnijih domaćih poslovnih vijesti, dok bi Crobex indeks mogao stagnirati nakon što je zaronio ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova.

 

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,97 posto, na 1.792 boda, najnižu razinu od 8. srpnja, kada je iznosio 1.790 bodova. Nakon pet tjedana neprestanog pada, sada je u odnosu na početak godine u minusu 2 boda. Crobex10 spustio se, pak, prošloga tjedna 0,29 posto, na 1.027 bodova, no u odnosu na početak godine i dalje je u plusu, za 3,3 posto. Redovni promet iznosio je oko 54 milijuna kuna, što je 24 milijuna više nego u tjednu ranije.

 

"I protekloga tjedna na domaćem tržištu nastavljeni su prodajni pritisci, pri čemu je Crobex oslabio peti tjedan zaredom. No, likvidnost je znatno porasla, u prosjeku je dnevno iznosila 46,5 milijuna kuna, što se ponajprije zahvaljuje OTC transakciji dionicom Atlantic Grupe", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Njemačka razvojna banka DEG u četvrtak je transakcijom na OTC tržištu Zagrebačke burze prodala otprilike 6 posto dionica Atlantic Grupe, smanjivši svoj vlasnički udio u toj kompaniji na 2,28 posto. Cijena dionice Atlantica spustila se 5,7 posto, na 943 kune, zbog čega je bila među najvećim tjednim gubitnicama.

 

U redovnom trgovanju, najveći promet protekloga tjedna ostvaren je dionicom HT-a, 7,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,4 posto, na 154,5 kuna. Još dva milijuna kuna ostvareno je u blok transakciji po cijeni od 156,25 kuna. Slijedi dionica Valamar Riviere sa 6,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,28 posto, na 19,30 kuna. Najveća gubitnica bila je dionica Đuro Đaković Holdinga, čija se cijena spustila gotovo 50 posto, na 23,18 kuna. Cijena te kompanije oštro je pala nakon što je u četvrtak uprava objavila da je utvrdila cijenu novih dionica u postupku povećanja temeljnog kapitala na donjoj granici raspona - na 20 kuna. Među gubitnicama još se izdvajaju dionice Petrokemije, sa cjenovnim padom od 2,9 posto, Belja, za 2,7 posto, te Luke Ploče, za 2,5 posto.

 

Među dobitnicama ističe se dionica Kaštelanskih staklenika, s rastom cijene za 25,8 posto, Čakovečkih mlinova, za 10,3 posto, Plave lagune, za 4,62 posto, te Ine, za 4 posto. "Danas na domaćem tržištu očekujem opreznije trgovanje, karakteristično za početak tjedna, jer zasad nema korporativnih vijesti koje bi potaknule znatnija cjenovna kretanja", ocjenjuje Špoljar.

 

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna indeksi porasli, unatoč pritisku na energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte, jer ulagači vjeruju da će europska i kineska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku ako se nastavi slabljenje gospodarstva. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,1 posto, dok je S&P 500 porastao 0,2, a Nasdaq indeks 1,7 posto. To je bio već šesti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX skočio je 2,5, a pariški CAC 1,0 posto. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,4 posto.

 

"Američki burzovni indeksi dosegnuli su nove rekordne razine, a snažan rast ostvaren je i na europskim burzama. Ipak, zbog američkog Dana zahvalnosti likvidnost je bila nešto skromnija", navodi Špoljar. Dodaje da bi nove smjernice investitorima mogla dati današnja objava PMI indeksa proizvodnje niza europskih zemalja i SAD-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi10, crobexi, zagrebačka burza, burza, dionice