Sport

BURNA RASPRAVA: Marin Brbić odbija optužbe da pridonosi svađi Splita i Zagreba

Vijećnik Luka Podrug (HČSP) prozvao vodstvo Hajduka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vijećnik Luka Podrug (HČSP) prozvao je u utorak na tematskoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća o stanju u Hajduku Nadzorni odbor i Upravu kluba do svojim ponašanjem uzrokuju svađu tog kluba i Splita s državom i Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), a predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić odbio je optužbe da pridonosi svađi Splita i Zagreba.

"Ne želim da se zbog stanja u Hajduku stvaraju sukobi između Zagreba i Splita, sjevera i juga", rekao je Brbić u popodnevnom nastavku sjednice odgovarajući na Podrugove primjedbe te primjedbe drugih vijećnika iznesene u raspravi.

Podrug je karikaturalnim nazvao prijedlog udruge "Naš Hajduk" da joj se omogući "koncesija na 25-godišnje razdoblje za upravljačka prava nad 56 posto dionica", koliki je vlasnički udjel grada u tom klubu.

"Želim transparentno upravljanje Hajdukom, a ne da Nadzorni odbor izaziva sukob s državom u kojemu i žrtve mogu pasti", istaknuo je Podrug.

Ističući kako u Nadzornom odboru Hajduka "glume medijske zvijezde da bi prikrili nekompetenciju i nesposobnost", poručio im je: "Vi ste privatizirali klub u ime svojih interesa i dovodite nas u svađu sa Splitom, Zagrebom i HNS-om, a ja vam odričem to pravo."

 

"Ne želim da se zbog stanja u Hajduku stvaraju sukobi između Zagreba i Splita, sjevera i juga", rekao je Brbić u popodnevnom nastavku sjednice odgovarajući na Podrugove primjedbe te primjedbe drugih vijećnika iznesene u raspravi.

Podrug je ocijenio da je vodstvo kluba pod utjecajem udruge "Naš Hajduk", koja "nema legitimitet za upravljanje Hajdukom jer grad kao većinski vlasnik ima na to pravo".

Upravu Hajduka pozvao je da ne potiče bilo kakve sukobe. Trebamo zajedno, grad kao većinski vlasnik Hajduka te vi i HNS sjesti za stol i tražiti rješavanje problema, poručio je Podrug.

Zbog načina upravljanja Hajdukom, klubu prijeti ispadanje "u drugu ligu, a onda će ga Jako Andabak kupiti za male novce, a kriv će vam biti Davor Šuker ili Zdravko Mamić", rekao je Podrug, koji smatra da je skandal u kojemu nije odigran derbi između Dinama i Hajduka "napravljen da bi se na Gradsko vijeće izveo pritisak kako bi 'mala grupica' dobila koncesiju nad Hajdukom".

Upitavši Brbića bi li dao ostavku kada bi to od njega zatražio Jako Andabak, vlasnik pet posto dionica Hajduka, Podrug je podsjetio na nedavnu izjavu gradonačelnika Baldasara lokalnim medijima, kada je zatražio Brbićevu ostavku, koju je on odbio dati.

"Baldasar zastupa većinskog vlasnika - grad, koji ima 56 posto dionica Hajduka, a vi se oglušujete na njegove prijedloge", rekao je Podrug, koji je od Nadzornog odbora zatražio detaljne informacije o svim troškovima Hajduka.

Još nekoliko vijećnika zamjerilo je Brbiću što ignorira prijedloge gradonačelnika koji zastupa grad kao većinski vlasnik Hajduka. Brbić je uzvratio kako ostavku može dati Nadzornom odboru, koji ga je i izabrao na dužnost predsjednika Uprave Hajduka, ali takvog zahtjeva tog odbora dosad nije bilo.

Neovisni vijećnik Ivica Grubišić zamjerio je Brbiću da ima dvostruko veću plaću od gradonačelnika Baldasara. Reagirala je predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak, ističući kako se neće smanjivati plaća do kraja mandata koji istječe u srpnju 2015.

Kritizirajući udrugu "Naš Hajduk", Podrug joj je zamjerio da je angažirala dva novinara koji u svojim napisima, kako je rekao, "navode da mi mrzimo Hajduk samo zato što hoćemo čiste račune u klubu".

Više sudionika upozorilo je u raspravi da je to što ta udruga nad Hajdukom želi imati upravljačka prava 25 godina protuzakonito te da za takvo što treba raspisati natječaj.

Tajnik udruge "Naš Hajduk" Bojan Islamović odgovorio je da je njihov zahtjev za 25-godišnjom koncesijom nad Hajdukom u pisanom prijedlogu bio nespretno sročen te da ne žele da se na tu udrugu prenese vlasništvo Hajduka od 56 posto dionica, koliko ima grad kao većinski vlasnik.

Tijekom sjednice Gradskog vijeća na prilazima zgradi Banovine primijećeno je više policajaca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, luka podrug, marin brbić, hajduk, gradsko vijeće