A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hajduk-133.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Baldasar: Smirimo napetosti! Brbić: Grad treba pomoći Hajduku | Politika+
Sport

GRADSKO VIJEĆE: Baldasar: Smirimo napetosti! Brbić: Grad treba pomoći Hajduku

'Svi smo uzbuđeni zbog Hajduka, ozračje je naelektrizirano i ne bi bilo dobro da uznemiravamo javnost.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Tajnik udruge Naš Hajduk Bojan Islamović je istaknuo kako je udruga „možda nespretno nazvala koncesijom“ svoj prijedlog da joj se omogući upravljačko pravo u Hajduku u udjelu kojim Grad raspolaže kao većinski vlasnik kluba (56 posto dionica.) „Našim spominjanjem koncesije mi ne tražimo vlasništvo nad Hajdukom, nego samo prijenos upravljačkih prava na članove Udruge“.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u utorak je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenoj Hajduku pozvao na smirivanje napetosti, a predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić pozvao je Grad da financijski pomogne klubu te na reprogramiranje kredita od 32 milijuna kuna za koji je Grad Split dao jamstva u listopadu 2012. godine.

„Svi smo uzbuđeni zbog Hajduka, ozračje je naelektrizirano i ne bi bilo dobro da uznemiravamo javnost više no što je potrebno“, istaknuo je Baldasar na početku sjednice. Prvo je bilo zamišljeno da se na sjednici Gradskog vijeća razmatra prijedlog udruge Naš Hajduk da se članovima Udruge omogući koncesija na 25 godina, na upravljačka prava za udio u klubu kojim raspolaže Grad Split (56 posto dionica Hajduka), rekao je Baldasar i istaknuo kako međutim smatra kako bi danas trebalo raspravljati o stanju u Hajduku i odnosu Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza u kontekstu neodigrane derbi utakmice Dinamo-Hajduk.

Baldasar je u ponedjeljak navečer lokalnim medijima izjavio kako je prijedlog udruge Naš Hajduk o omogućavanju 25-godišnje koncesije neutemlejen u zakonu jer za takvo što treba raspisati natječaj te je najavio kako se na sjednici Gradskog vijeća neće glasovati o tom prijedlogu. To je razljutilo Udrugu Naš Hajduk, koja je odgovorila priopćenjem da je takav Baladasarov postupak nekoliko sati uoči sjednice nekorektan.

Brbić: Grad treba sufinancirati održavanje stadiona

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić u svojem je izlaganju zatražio da Grad prizna ulaganja oko 5,3 milijuna koja je klub izdvojio u posljednjih pet godina za održavanje infratsrukture kluba, naglasivši da je to obveza Grada na temelju Ugovora iz 2008. godine.

„Također tražimo od Grada da se kredit klubu reprogramira na duže razdoblje te da se preispita kamata od 15 posto jer nije u redu da Hajduk plaća tako visoku kamatu“, kazao je Brbić.

Splitsko je Gradsko vijeće u listopadu 2012. godine odlučilo da je Grad Split jamac za 32 milijuna kredita, koji je Hajduk tada podigao da bi izbjegao stečaj.

Brbić je danas zatražio od Grada da ubuduće sufinancira održavanje poljudskog stadiona i omladinske škole nogometnog kluba Hajduk.

Po Brbićevim riječima, Grad je u rujnu ove godine izdvojio dva miljuna kuna za obnovu travnjaka na poljudskom stadionu, ali pet godina prije toga, ustvrdio je Brbić, Hajduk nije dobio ni kune od Grada.

„Za razliku od Hajduka, nogometni klub Dinamo od grada Zagreba godišnje dobija 21 miljun kuna, a u osam posljednjih godina Dinamo je od grada dobio 245 milijuna kuna“, istaknuo je Brbić. I nogometni klub Rijeka od grada je dobio više od četiri milijuna kuna, a nogometni klub Vinkovci, koji se natječe u drugoj ligi, dobio je od grada Vinkovaca tri miljuna kuna, naveo je.

Brbić je istaknuo kako je trenutačni operativni dug Hajduka 68,9 miljuna kuna dospjelih i nedospjelih obveza.

„U prvih devet mjeseci ove godine gubitak Hajduka je oko 17 milijuna kuna, što je znatno manje od lanjskog duga u istom razdoblju kad je iznlsio 28,8 milijuna kuna“, kazao je.

Upozorio je i da su ovogodišnja proračunska sredstva Hajduka manja od prošlogodišnjih, što, rekao je, nije dobro.

„Trenutačno imamo 42 profesionalna ugovora, a vrijednost momčadi se procjenjuje na oko 23 milijuna eura“, kazao je Brbić.

Po njegovim riječima trenutačno Hajduk vodi 10 sudskih postupaka, od kojih je u dva slučaja tužitelj, a u osam je tužen.

Islamović: Neki u Gradskom vijeću blokiraju rad kluba

Predsjednica Nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak je istaknula kako taj klub dijeli teret poteškoća Grada Splita koji mu je većinski vlasnik i teške gospodarske situacije te stoga, kako je naglasila, klub ne može imati godišnji proračun, primjerice, 30 miljuna eura.

„I mi smo nezadovoljni što plaće u Hajduku kasne i zauzimamo se za uvođenje reda u klubu, a prošlog mjeseca smo ipak uspjeli uhvatiti korak i sada isplaćujemo plaće našim igračima“, kazala je Ramljak.

Tajnik udruge Naš Hajduk Bojan Islamović je istaknuo kako je udruga „možda nespretno nazvala koncesijom“ svoj prijedlog da joj se omogući upravljačko pravo u Hajduku u udjelu kojim Grad raspolaže kao većinski vlasnik kluba (56 posto dionica.)

„Našim spominjanjem koncesije mi ne tražimo vlasništvo nad Hajdukom, nego samo prijenos upravljačkih prava na članove Udruge“, pojasnio je.

Neki u Gradskom vijeću, rekao je, ne preciziravši na koga misli, blokiraju rad Hajduka i traže smjenu Nadzornog odbora i Uprave kluba koji su izabrani demokratski uz uključenost Udruge u taj izbor.

„Sadašnjem Nadzornom odboru istječe mandat 2015., pa tražim od Gradskog vijeća da nam kaže može li udruga Naš Hajduk biti i dalje partner i sudjelovati u izboru novog Nadzornog odbora“, rekao je Islamović.

Sjednici je od ukupno 35 nazočno 26 vijećnika i gotovo svi su se prijavili za diskusije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, hajduk, gradsko vijeće