Burze

TRŽIŠTA: Na svjetskim burzama cijene dionica porasle, no ulagači su oprezni

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 17.634 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 2.039 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 1,2 posto, na 4.688 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle četvrti tjedan zaredom, a ojačala je i većina europskih burzovnih indeksa, no trgovalo se vrlo oprezno zbog sporog rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 17.634 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 2.039 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 1,2 posto, na 4.688 bodova.

Blagi pomaci indeksa posljedica su mirnog trgovanja jer nije bilo značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržište, dok je obujam trgovanja bio mršav jer su ulagači oprezni, s obzirom da se Dow Jones i S&P 500 indeks kreću na rekordnim razinama.

Od polovice listopada, kada je zaronio na najnižu razinu u šest mjeseci, S&P 500 skočio je više od 9 posto, zahvaljujući solidnim gospodarskim pokazateljima i poslovnim rezultatima kompanija. U odnosu na početak godine, taj je indeks na dobitku 10,4 posto.

"Tržište je posljednjih tjedana snažno skočilo, pa je zaslužilo predah dok se cijene dionica ne konsolidiraju", kaže Adam Sarhan, direktor u tvrtki Sarhan Capital.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,3 posto, na 6.654 boda, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.202 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,4 posto, na 9.252 boda.

Europske je ulagače ponešto ohrabrio podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke u trećem tromjesečju porastao 0,1 posto na kvartalnoj razini, zbog čega je najveće gospodarstvo eurozone izbjeglo recesiju.

Francuski BDP porastao je istodobno 0,3 posto, što je njegov najveći rast u više od godinu dana i veći od očekivanja.

Podaci iz Njemačke i Francuske ponešto ohrabruju, no oporavak eurozone i dalje je anemičan. Gospodarstvo tog bloka poraslo je na kvartalnoj razini 0,2, a na godišnjoj 0,8 posto, što je više od očekivanih 0,7 posto, ali nedovoljno da bi moglo značajnije podići burzovne indekse.

"Njemačke brojke su blago pozitivne, ali i dalje slabe. A francusko je gospodarstvo poraslo zahvaljujući rastu zaliha. To je samo jedna pozitivna brojka u vrlo slabom okruženju i stoga to nije nešto što bi nas navelo na zaključak da se situacija u Francuskoj poboljšava", kaže Patrick Jacq, strateg u banci BNP Paribas.

Pod najvećim su pritiskom prošloga tjedna bile dionice u energetskom sektoru jer su cijene nafte, zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje i prevelike ponude, skliznule na najniže razine od 2010. godine.

Unatoč tome, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio snažnih 3,6 posto, na 17.490 bodova, novu najvišu razinu od studenoga 2007. godine.

To se zahvaljuje špekulacijama da će biti odgođeno povećanje poreza na dodanu vrijednost te da bi premijer Shinzo Abe mogao raspisati prijevremene parlamentarne izbore do kraja ove godine kako bi učvrstio svoje pozicije uoči nekih nepopularnih reformi koje bi vlada trebala provesti idućih godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, SVJETSKE BURZE