A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragan-vulin-hdssb-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDSSB apelira na mirno obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru | Politika+
Hrvatska

VUKOVAR: HDSSB apelira na mirno obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru

'Dan sjećanja za nas i za cijelu Hrvatsku svetinja, to je sjećanje na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskog rata, a Domovinski rat mora biti iznad svake politike.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin danas je iz Vukovara apelirao na sve sudionike ovogodišnje Kolone sjećanja, a posebno gradonačelnika Ivana Penavu i organizatore da učine sve kako bi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga prošao dostojanstveno, u miru i bez incidenata, jer u suprotnom HDZ neće moći računati na potporu HDSSB-a u Gradskom vijeću.

Vulin je na konferenciji za novinare rekao kako je taj apel jednoglasni zaključak Predsjedništva HDDSB-a, istaknuvši da je Dan sjećanja "za nas i za cijelu Hrvatsku svetinja, to je sjećanje na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskog rata, a Domovinski rat mora biti iznad svake politike".

Neprimjerenim je nazvao ono što se u Vukovaru događalo prošle godine, kada je predstavnicima državnoga vrha onemogućeno da pristupe Koloni sjećanja, izrazivši nadu da se takva opstrukcija neće ponoviti. Ne želi, kazao je, tražiti krivce za te događaje, ali vjeruje da je "većini ljudi bilo mučno gledati ono što se događalo prošle godine i da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koristio u političke svrhe".

"Treba jasno reći da je i predstavnicima državne vlasti mjesto u Koloni sjećanja u Vukovaru, demokratska smo država, izbori se održavaju svake četiri godine i oni kao legalno i legitimno izabrani predstavnici državne vlasti trebaju biti u Vukovaru", poručio je Vulin.

Ocijenio je nedopustivim koristiti vukovarsku obljetnicu u dnevnopolitičke svrhe te pozvao vukovarskog gradonačelnika Penavu i organizatore Dana sjećanja na žrtvu Vukovara da se potrude kako bi obljetnica prošla bez ijednoga incidenta. "Ukoliko to ne bude tako, HDSSB u tome neće sudjelovati i neće se moći računati na podršku HDSSB-a u Gradskom vijeću Vukovara", naglasio je Vulin i tako podsjetio da je jedan vijećnik HDSSB-a u Gradskom vijeću jezičac na vagi između HDZ-ove koalicije i oporbenih stranaka.

Potvrdno je odgovorio i na novinarsko pitanje znači li to da HDZ, ne odradi li grad primjereno vukovarsku obljetnicu, više neće uživati potporu HDSSB-a u Gradskom vijeću. "Ako HDZ ili bilo koja stranka koja sudjeluje u većini u Gradskom vijeću na bilo kakav način opstruira bilo državnu vlast ili nešto drugo, neće imati podršku HDSSB-a u Gradskom vijeću, jer takvo ponašanje osuđujemo i ne želimo u tome sudjelovati", ustvrdio je Vulin.

Predsjednike Republike i Sabora te premijera i Vladu pozvao je da uspostave dijalog s braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, naglasivši da se svi problemi rješavaju jedino dijalogom. Istaknuo je nemjerljivu ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju neovisne Hrvatske te ocijenio da su branitelji i Domovinski rat svetinja i temelj moderne hrvatske države.

U emotivnom obraćanju Vulin je rekao da žrtve zaslužuju posebno poštovanje te da je i sam kao 5-godišnjak s majkom prognan iz Dalja 1. kolovoza 1991. godine, kada je izgubio i petoro članova obitelji. "Pobjednik koji ne zna praštati sije klicu budućih razdora i novih zala", podsjetio je Vulin na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana po njegovu dolasku u Vukovar nakon mirne reintegracije. I zbog tih riječi, poručio je predsjednik HDSSB-a, treba u miru i dostojanstveno obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

I predsjednica vukovarskog HDSSB-a Slavica Jelinić apelirala je na organizatore Dana sjećanja, posebno na gradonačelnika Penavu te njegova savjetnika za braniteljska pitanja i predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, da ovogodišnja obljetnica prođe dostojanstveno. "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ne smije postati alat za politička i druga prepucavanja", istaknula je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, HDSSB, dan sjećanja