Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene dionica skočile više od 1 posto

Dobro raspoloženje na tržištu ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, što je smanjilo bojazan ulagača.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

 

Dow Jones ojačao je 187 bodova ili 1,12 posto, na 17.005 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,19 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 4.564 boda. Jučer je u svih 10 sektora S&P 500 indeksa zabilježen rast cijena dionica, a ponajviše u energetskom sektoru, 2,2 posto, što se zahvaljuje stabilizaciji cijena nafte, nakon oštrog pada prethodnih dana.

 

Dobro raspoloženje na tržištu ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, što je smanjilo bojazan ulagača da bi slaba potražnja u svijetu i visok tečaj dolara mogli nagristi prihode i dobit kompanija.

 

"Dosad nije bilo puno kompanija koje su smanjile procjene poslovnih rezultata zbog jakog dolara ili nekog drugog razloga, stoga su dobri rezultati donijeli olakšanje na tržište", kaže Channing Smith, portfelj menadžer u fondu Capital Advisors.

 

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o rastu povjerenja američkih potrošača u listopadu na najvišu razinu od 2007. godine.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 posto, na 6.402 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,86 posto, na 9.086 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 4.112 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq