A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gavella.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Amadeus' u petak u Gavelli - intimna priča u stilu Tima Burtona | Politika+
Zagreb

NAJAVA: 'Amadeus' u petak u Gavelli - intimna priča u stilu Tima Burtona

Tekst, prvi put postavljen u Londonu 1979., bavi se posljednjim godinama života 'glazbenog genija' Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Drama "Amadeus" po tekstu britanskog dramatičara Petera Shaffera, čijom premijerom u petak zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella nastavlja sezonu, prema riječima redateljice Dore Ruždjak Podolski intimna je priča o prosječnosti koju opsjeda tuđa darovitost ispričana u stilu Tima Burtona.

Tekst, prvi put postavljen u Londonu 1979., bavi se posljednjim godinama života "glazbenog genija" Wolfganga Amadeusa Mozarta, s posebnim naglaskom na njegov odnos s drugim klasičnim kompozitorom, Antoniom Salierijem.

"Poanta predstave u kojoj pratimo Mozartov kratak i težak život – umro je sa samo 35 godina – na neki je način zaključak da smo svi mi, htjeli to priznati ili ne, zapravo prosječni poput Salierija, da u svima nama postoji zavist, mržnja i ljubomora prema svakom drugom kreativnom ustroju, te da to treba osvijestiti kako bismo bili bolji ljudi", kazala je redateljica za Hinu.

No, više od globalne poruke priče, zanimalo ju je prikazati intimitet te drame, napomenula je. "Priču o kontrapunktu, odnosno, suprotstavljenom odnosu između genija i mediokriteta - Mozarta i Salierija - ovdje smo ispričali krenuvši iz pravog teatarskog, posvećenog, intimnog prostora", kazala je Ruždjak Podolski, kojoj je to druga režija u Gavelli.

Veliki obožavatelj Mozartove glazbe, Salieri je, kad ga je upoznao, bio duboko razočaran time što stvarni čovjek nikako ne odgovara njegovoj predodžbi o tome kako se treba ponašati netko kome je Bog podario dar da sklada glazbu tako uzvišena šarma i gracilnosti. Iz toga je proizašla njegova strašna srdžba na Boga što je "odabrao" nekoga poput Mozarta, ljubomora na lako stečen i ničim zaslužen dar dok se on sam morao jako pomučiti da postane to što jest, te u konačnosti golema žeđ za osvetom.

Shaffer je odlučio u drami iskoristiti špekulacije da Mozart nije, kako vjeruju povjesničari, umro od posljedica reumatske groznice već da je otrovan, pa kreće od pretpostavke da su točne sumnje da ga je otrovao upravo njegov najveći rival Salieri.

Dok je Salieri, po mišljenju Ruždjak Podolski, "u Shafferovu tekstu dobio nepravedan pečat osrednjosti i malicioznosti", Mozarta je autor prikazao kao prepotentnog i iznimno nadarenog mladića, "djetinjastog, ali ne infantilnog do imbecilnosti, do mjere koja bi bila hipertrofirana, već do one mjere kakvu svi mi imamo u sebi".

Drama počinje sa Salierijem – glumi ga Enes Vejzović – koji je sad već starac i tvrdi da je zapravo on otrovao Mozarta (Filip Križan). Potom se vraćamo u prošlost, u vrijeme njihova prvog susreta.

U Shafferovu predlošku radnja se čitavo vrijeme odvija na relaciji prošlost-sadašnjost, a jedna od posebnosti režije Ruždjak Podolski nalazi se u tome što je tu vremensku klackalicu stilizirala kao sadašnji trenutak u kojemu se Salieri prisjećajući vraća u prošlost, a sve se zapravo odvija samo u njegovoj glavi.

"Salieri retrospektivno sada i ovdje predočuje ono što se dogodilo desetljećima ranije. Time dobivamo i odmak i retrospektivu, s naglaskom na tome da je to svijet koji izvire iz njegove glave", pojasnila je redateljica.

U suradnji sa scenografom Stefanom Katunarom i kostimografkinjom Maritom Ćopo čitav je likovni okvir predstave sveden na jednu gotovo "burtonovsku", "vrlo patiniranu i zagušljivu atmosferu", što je pridonijelo uspostavi ritma pretapanja korištenjem "gotovo filmskih redateljskih postupaka". "Tekst sadrži velike pasaže Salierijevih monologa koji su deklarativni, retorički izrazito naglašeni, te intimne scene Mozarta, Constanze i Salierija, koje su gotovo fragmentarne", istaknula je Ruždjak Podolski.

Kako bi dodatno naglasila razliku između onoga što se odvija u Salierijevoj glavi i onoga što se stvarno dogodilo, uvela je mikrofone – nose ih Salieri i tzv. "Venticelliji" ("povjetarci", donositelji vijesti, ogovaranja, glasina – nalaze se samo u njegovoj glavi) Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović i Natalija Đorđević. Mikrofoni se koriste samo u Salierijevim razgovorima sa samim sobom.

Pri radu na predstavi nije se referirala na slavnu filmsku adaptaciju u režiji Miloša Formana, za koju je Shaffer dobio Oscara za najbolji scenarij, iako je priznala da joj je taj film bio "veliko opterećenje". Shaffer je tekst nekoliko puta mijenjao i prilagođavao, a Ruždjak Podolski postavlja ga prema njegovoj posljednjoj ažuriranoj verziji, napravljenoj sa Sir Peterom Hallom. Pritom se oslanja i na prvotnu verziju, uzimajući u obzir neke promjene koje su nastale kasnije.

Drama se igra u prijevodu Marijana Orešnika, a redateljica i dramaturg Dubravko Mihanović tekst su dosta skratili - kad bi se igrao integralno, predstava bi trajala više od tri sata – komprimiravši priču na nešto više od dva sata.

Važan dio predstave čini glazba, koja je djelomično zadana, a dijelom je Ruždjak Podolski u suradnji s glazbenim savjetnikom Ivanom Skenderom odabrala "ono što nam se činilo najdojmljivijim i najprilagodljivijim atmosferi i tijeku naše predstave". Tako su tu dijelovi "Requijema", simfonije "Jupiter", opera "Don Giovanni", "Otmica iz saraja" i "Figarov pir", te drugih djela.

Mozartovu suprugu Constanze Weber igra Nataša Janjić Lokas, a u predstavi još igraju Franjo Dijak (Josip II., austrijski car), te Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš i Vjekoslav Babić.

Predstava je nastala u koprodukciji s festivalom Grad teatar Budva, gdje je i praizvedena 11. srpnja. To nije prvo postavljanje "Amadeusa" u Gavelli – dramu je u teatru u Frankopanskoj 1981. režirao Želimir Mesarić s Perom Kvrgićem i Božidarom Bobanom u ulogama Salierija i Mozarta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, kazalište, Gavella, Amadeus