Hrvatska

PROBLEMI: Kaos na zadarkoj sjednici, poslali zaštitare na Pupić Bakrača

Marko Pupić Bakrać nakon toga novinarima je podijelio svoje priopćenje i fotomontažu na kojoj su gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski gospodarstvenik Zdenko Zrilić s nazivom Široka ulica na turskom jeziku.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjednica zadarskoga Gradskog vijeća prekinuta je danas već na početku "Aktualnog sata", nakon što vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrać nije htio napustiti govornicu prosvjedujući jer prijedlog za preimenovanje Široke ulice u Kalelargu opet nije uvršten u dnevni red sjednice.

Predsjednik Vijeća Živko Kolega prvo mu je izrekao opomenu, a zatim udaljio sa sjednice pozvavši zaštitarsku službu da ga udalje s govornice.

Marko Pupić Bakrać nakon toga novinarima je podijelio svoje priopćenje i fotomontažu na kojoj su gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski gospodarstvenik Zdenko Zrilić s nazivom Široka ulica na turskom jeziku.

Inače, na prošloj sjednici vijećnik Pupić Bakrač također, u znak protesta što mu prijedlog za preimenovanje Široke ulice u Kalelarga nije stavljen na dnevni red, nije htio sići s govornice Gradskoga vijeća, te su ga nakon upozorenja predsjednika Živka Kolege, iz vijećnice izveli djelatnici gradskog osiguranja.

Odbor zadarskoga Gradskog vijeća za preimenovanje ulica i trgova odbio je prije 10 dana, većinom glasova, uvrstiti na dnevni red sjednice prijedlog o preimenovanju Široke ulice u Kalelargu ističući da treba voditi računa o uporabi službenoga hrvatskog jezika u nazivima ulica i trgova.

Preimenovanje je predložila građanska inicijativa "Svi za Kalelargu" pošto je prikupila 10.823 potpisa Zadrana.

"Cijeneći želje većeg broja građana koji su potpisali peticiju, ipak smatramo da treba voditi računa o uporabi službenoga hrvatskog jezika u nazivima ulica i trgova i uopće u javnoj uporabi", istaknuo je predsjednik tog odbora Rade Šimičević.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici trebao bi podnijeti izvještaj gradskim vijećnicima za prvo polugodište ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradsko vijeće, zadar