A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-pride-cz-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Središte Beograda pod opsadom policije zbog Parade ponosa | Politika+
Regija

BLOKADA: Središte Beograda pod opsadom policije zbog Parade ponosa

Okupljanje sudionika Pridea već je počelo, a po neslužbenim najavama, o njihovoj sigurnosti brinut će oko 7.000 policajca i pripadnika žandarmerije.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Središte Beograda od nedjelje ujutro pod opsadom je jakih policijskih snaga, a za promet su zatvorene sve okolne ulice zbog Parade ponosa čiji je početak najavljen za podne.

Okupljanje sudionika Pridea već je počelo, a po neslužbenim najavama, o njihovoj sigurnosti brinut će oko 7.000 policajca i pripadnika žandarmerije.

Na ulicama su i specijalna vozila za onemogućavanje demonstracija, dok grad povremeno nadlijeće policijski helikopter, a policija provjerava i legitimira sumnjive osobe.

Organizatori Parade ponosa najavili su noćas poslije ponoći da će mimohod u okviru ovogodišnjeg Pridea biti održan kako je ranije i planirano, jer do isteka zakonskog roka u ponoć vlasti nisu priopćile da je Pride zabranjen.

U subotu oko 21 sat sastao se vladin ured za koordiniranje sigurnosnih službi kako bi odlučio ima li uvjeta da se Parada ponosa održi, ali organizatorima tijekom večeri nisu dobili informaciju o zabrani.

Ni dva sata poslije ponoći nitko od sudionika sastanka nije se očitovao o odluci ureda niti je objavljeno priopćenje, a član organizacijskog odbora Pridea Goran Miletić najavio je da će se Parada ponosa održati kako je ranije i planirano.

"Po zakonu, u ponoć je istekao rok kada smo trebali biti obaviješteni o zabrani, a pošto se to nije dogodilo - Pride će biti održan kako je i najavljeno", rekao je Miletić agenciji Tanjug.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je jutros u povodu Parade ponosa da ne smije biti nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni.

"Nitko ne smije nikoga ugrožavati, nitko ne smije koristi nasilje protiv bilo koga i to je posao države", rekao je Vučić, koji je ranije priopćio kako "nema namjeru" sudjelovati u mimohodu.

Nekoliko tisuća ljudi je u središtu Beograda u subotu navečer prosvjedovalo u povodu najavljene Parade, zahtijevajući da se ona ne održi, a prosvjednici su se zadržali u središtu grada do oko jedan sat poslije ponoći, čekajući odluku.

Prosvjed je organizirao konzervativno-nacionalistički pokret "Dveri" i protekao je bez većih incidenata, a privedeno je nekoliko osoba među kojima i jedan svećenik.

Pokret "Dveri" je novo okupljanje najavio za danas u 16 sati "ukoliko Parada ponosa bude održana", a predstavnik tog pokreta Vladan Glišić ustvrdio je da prosvjedi nisu "homofobični skup" već okupljanja "protiv LGBT aktivista koji pokušavaju uvesti totalitarnu ideologiju u naše škole i kuće i dovesti nas u situaciju da obiteljske vrijednosti više ne budu glavne vrijednosti u Srbiji".

Pokret je na izvanrednim parlamentarnim izborima u ožujku ostao ispod izbornog praga s 3,57 posto glasova.

Srbijanska vlada službeno je priopćila u petak da mimohod LGBT zajednice nije zabranjen, ali je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nakon sjednice ureda za koordiniranje službi sigurnosti naglasio kako "ured zadržava pravo" da Pride zabrani u bilo kojem trenutku "ako se tijekom sljedećih dana procijeni da će sigurnost građana biti ugrožena".

Prošle godine Parada ponosa nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, a jedini dosad održani Pride 2010. protekao je u krvavom obračunu policije s huliganima i ekstremistima koji su izazvali kaos u središtu Beograda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, gay pride, srbija, beograd