Hrvatska

VINKOVCI: Bivši HDSSB-ovci: Ivan Drmić je s pet snagatora raspustio ogranak

I Pezerović i Jurišić tvrde da su Vinkovci sustavno marginalizirani od središnjice HDSSB-a.

Piše: PolitikaPlus

Dvojica bivših članova vinkovačkog i vukovarsko-srijemskog HDSSB-a Davorin Pezerović i Zlatko Jurišić, koje je HDSSB prijavio DORH-i u USKOK-u zbog navodne političke trgovine u Gradskom vijeću Vinkovaca, danas su odbacili te optužbe istaknuvši kako su to „neutemeljene prijave“.

Nezavisni vijećnik Pezerović je na konferenciji za novinare u Vinkovcima podsjetio da je nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora za vinkovačko Gradsko vijeće HDZ s koalicijom imao 12 mandata, a SDP s "nesigurnim koalicijskim partnerom HSLS-om" 11 mandata.

Također kaže da je čelnik vinkovačkog SDP-a Damir Rimac s njim razgovarao o mogućoj suradnji, pri čemu bi HDSSB dobio predsjednika Gradskog vijeća, ukoliko se HDSSB s dva mandata prikloni SDP-u. No, rekao je Pezerović, vinkovačka i vukovarsko-srijemska organizacija HDSSB-a su odlučile da će u Vinkovcima i u još nekim vukovarsko-srijemskim općinama koalira s HDZ-om.

To je od njih tražio i tajnik HDSSB-a Ivan Drmić jer, kako je pojasnio nezavisni vijećnik Zlatko Jurišić, ukoliko HDSSB u Požegi i Vinkovcima podrži HDZ, političkom suradnjom ta bi stranka podržala Krešimira Bubala za mjesto osječkog gradonačelnika.

„Situacija se iz temelja mijenja nakon što HDSSB gubi Osijek, a Bubalo mjesto gradonačelnika, pa se tajnik i predsjedništvo HDSSB-a ponovno javljaju, prije formiranja Gradskog vijeća Vinkovaca, i upozoravaju da ne smijemo podržati HDZ“, rekao je Pezerović.

Ističe kako je bio suzdržan tijekom formiranja vinkovačkoga Gradskog vijeća vjerujući još uvijek u stranku i nadajući se da će biti korektivni čimbenik u Gradskom vijeću.

Međutim, 18. lipnja 2013. godine predsjedništvo stranke šalje "interventnu ekipu od pet snagatora, na čelu s tajnikom Ivanom Drmićem", koji izbacuju tajnicu na ulicu, uručuju joj otkaz, raspuštaju vinkovački gradski i vukovarsko-srijemski županijski HDSSB, i postavljaju povjerenicu Slavicu Jelinić, rekao je Pezerović.

Nakon toga, dodaje, dao je ostavku na članstvo u stranci, a za njim je to učinilo i preko tisuću članova HDSSB-a.

I Pezerović i Jurišić tvrde da su Vinkovci sustavno marginalizirani od središnjice HDSSB-a kao i Vukovarsko-srijemska županija, te da je „od 136 članova Glavnog odbora HDSSB-a samo jedan s područja Vukovarsko-srijemske županije“.

Obojica tvrde da nisu pregovarali ni u jednom trenutku s HDZ-om, već upravo suprotno s SDP-om koji je, kaže Pezerović, valjda „još uvijek ljut i frustriran što im planovi za Gradsko vijeće Vinkovaca nisu uspjeli pa imaju takve nekulturne istupe“.

Tim riječima je Pezerović odgovorio i na optužbe iz SDP-a o povećanju njegove naknade kao potpredsjednika Gradskog vijeća Vinkovaca, dodavši da mu je kao liječniku to povećanje nebitno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan drmić, vinkovci, hdssb