Hrvatska

PORUKA: Josip Salapić: HDSSB će tražiti hitnu izmjenu izbornog zakona

Salapić je pojasnio da će se tako nastojati spriječiti potreba prikupljanja potpisa za referendum.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik saborskog kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić najavio je danas da će stranka na početku jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, zatražiti hitnu proceduru za izmjenu izbornoga zakona, koji će omogućiti preferencijalno glasovanje i izmjenu ostalih pratećih zakona.

Na konferenciji za novinare u Osijeku Salapić je pojasnio da će se tako nastojati spriječiti potreba prikupljanja potpisa za referendum, kojeg je najavila inicijativa "U ime obitelji" i da se izborni zakon izmjeni bez referenduma.

Tako bi se uštedio novac koji bi se potrošio za organizaciju referenduma, dodao je.

Da bismo u teškoj gospodarskoj situaciji uštedjeli 50 milijuna kuna i pomogli onima kojima je to najpotrebnije, ne treba bacati novac na referendum, već iskoristiti ono zbog čega smo poslani u parlament, poručio je Salapić.

Nije da ne podržavamo inicijatvu "U ime obitelji", ali tražimo od Sabora da se odgovornost prebaci na zastupnike, jer još uvijek imamo instrumente za mijenjanje zakona, i tako uštedimo novac Hrvatskoj, istaknuo je Salapić, predsjednik saborskog kluba zastupnika HDSSB-a.

Izmjenom izbornog zakona i pratećih propisa u Saboru želi se omogućiti da idući parlamentarni izbori budu pošteniji i demokratskiji te da se spriječi najavljena promjena Ustava, koja u ovome trenutku nije potrebna, dodao je.

Ako do toga ne dođe i Hrvatski sabor ne ispuni svoju ulogu, mi ćemo podržati inicijativu da se to promijeni ne referendumu, istaknuo je Salapić.

Glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar ocijenio je da postojeći izborni zakon odgovara HDZ-u i SDP-u, a da reforma izbornog zakonodavstva treba dati veću ulogu biračima u izboru kandidata za Hrvatski sabor.

Dodao je kako je oko 70 posto građana koji su izašli na izbore ze Europski parlament, iskoristilo mogućnost preferencijalnog glasovanja, što pokazuje da građani žele odabrati koje osobe iz pojedine stranke žele vidjeti u parlamentu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

REFERENDUM, U IME OBITELJI, JOSIP SALAPIĆ, HDSSB