A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-202.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tridesetak istaknutih književnika na Festivalu svjetske književnosti | Politika+
Kultura

NAJAVA: Tridesetak istaknutih književnika na Festivalu svjetske književnosti

'Drugi Festival svjetske književnosti dovest će u Zagreb tridesetak europskih, svjetskih, regionalnih i domaćih autora.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Drugi Festival svjetske književnosti dovest će u Zagreb tridesetak europskih, svjetskih, regionalnih i domaćih autora, a njegova je prva gošća suvremena talijanska spisteljica Francesa Melandri, autorica dvaju iznimnih romana", kazao je predstavljajući program na današnjoj konferenciji za novinare u Kinu Europi glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Drugo izdanje Festivala svjetske književnosti okupit će od 4. do 12. rujna u Zagrebu brojne domaće i strane autore, a u njegovu središnjem programu "Razotkrivanje" prve večeri predstavit će se talijanska spisateljica Francesca Melandri.

Festival organizira nakladnik Fraktura kao "slavlje književnosti i umjetnika" kojemu je cilj ucrtati Zagreb na mapu gradova kvalitetnih književnih događanja.

"Drugi Festival svjetske književnosti dovest će u Zagreb tridesetak europskih, svjetskih, regionalnih i domaćih autora, a njegova je prva gošća suvremena talijanska spisteljica Francesa Melandri, autorica dvaju iznimnih romana", kazao je predstavljajući program na današnjoj konferenciji za novinare u Kinu Europi glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Melandri će na tribini "Razotkrivanje" predstaviti svoj roman "Viši od mora", a Serdarević je od gostiju još izdvojio Javiera Cercasa, "možda ponajboljeg suvremenog španjolskog autora" čiji su romani prevedeni na tridesetak svjetskih jezika i koji se "beskompromisno obračunava s recentnom španjolskom prošlošću". U Zagrebu će gostovati i "izniman francuski autor" Mathias Enard, izraelski pisac Sami Michael, "jedan od vodećih pripadnika izraelskih intelektualaca koji se bori za mir" i brojni drugi.

S njima će na tribinama "Razotkrivanje" i na svakodnevnim okruglim stolovima na teme kao što su "Western danas", "Rat i sjećanje", "Politika i književnost" ili "Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom" razgovarati vodeći hrvatski urednici i kritičari.

U programima festivala sudjelovat će još, među ostalima, kanadski romanopisac i scenarist Patrick deWitt, srpski književnik Bora Ćosić, slovenski pisac Aleš Debeljak, bosanski pjesnik i esejist Semezdin Mehmedović, britanski književnik Lawrence Norfolk, Finac Kjell Westo i drugi. Od domaćih književnika gostuju Miljenko Jergović, Renato Baretić, Ivica Đikić, Dragutin Lučić, Nenad Rizvanović, pjesnik i esejist Branko Čegec, povjesničar Darko Dukovski, redatelj Rajko Grlić i brojni drugi.

Festival želi ostvariti što veću interakciju čitatelja i autora i biti prisutan na što više lokacija u gradu, a ove godine program će se održavati u Kinu Europi, dok će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održavati novi program "Pisac i njegov čitatelj", u kojemu uz pisca sudjeluje urednik ili prevoditelj. Voditeljica Knjižnice Jasna Kovačević istaknula je kako je riječ o iznimno dobro osmišljenom programu koji će ugostiti odlične autore koje naši čitatelji nemaju inače prigodu susresti.

Festival ove godine uvodi i program "Književna matineja" namijenjen srednjoškolcima i gimnazijalcima, u sklopu kojega će učenici zagrebačke Pete, Prve i Desete gimnazije ugostiti suvremene hrvatske autore po vlastitom odabiru - Renata Baretića, Slavenku Drakulić i Igora Štiksa, čija će im djela poslije biti izborna lektira.

I ove godine hrvatski će likovni umjetnici portretirati sudionike festivala te stvarati crteže i slike inspirirane njihovim knjigama, a izložba njihovih radova otvorit će se u subotu 30. kolovoza u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i biti otvorena za vrijeme trajanja festivala.

Selektor izložbe i član programskog odbora Tomislav Buntak napomenuo je kako u programu sudjeluje 17 umjetnika, a cilj i temeljna ideja uključivanja likovnih autora u Festival je mogućnost interdisciplinarnosti, povezivanje različitih medija kroz umjetničke sadržaje.

Festival se odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a sva su festivalska događanja besplatna i odvijaju se uz simultani prijevod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, KNJIŽEVNICI, Festival svjetske književnosti, KNJIGE