A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slavljenički program Male scene u povodu 25. rođendana | Politika+
Kultura

NAJAVA: Slavljenički program Male scene u povodu 25. rođendana

Zagrebačko kazalište za djecu Mala scena ove zime slavi 25 godina od utemeljenja.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko kazalište za djecu Mala scena ove zime slavi 25 godina od utemeljenja, a obljetničku jesensku sezonu obilježit će nekoliko novih premijernih naslova, među kojima jedna međunarodna koprodukcija, reprize niza popularnih predstava iz prethodnih sezona toga kazališta, te obnova prve predstave odigrane u dvorani na Medveščaku "Prava stvar".

Prvi premijerni naslov sezone bit će 14. rujna izvedba komične opere "Tajni brak" Domenica Cimarose, nastale u suradnji sa zagrebačkom Muzičkom akademijom i u režiji Frane Marije Vranković. Radnja opere odvija se u Bologni u 18. stoljeću u kući trgovca Geronima (Petar Gojkošek), koji želi jednu od svoje dvije kćeri udati za plemića. Njegovu stariju kći Elisettu utjelovit će Buga Marija Šimić i Sandra Vidovič u alternacijama, a mlađu Carolinu Marijana Radičević/Ana Karuza Lovrić. Igraju još Marija Posavac/Martina Đurđević, Luka Ivoš i Božimir Lovrić.

Interkulturalna predstava "Zašto baš ja?" za mlade od deset godina naviše, koprodukcija je Male scene i partnera iz Danske i Švedske. Predstava će praizvedbu imati u švedskom gradu Landskrona sredinom listopada nakon čega dolazi u Zagreb. Premijeri u Zagrebu nazočit će danska kraljica koja u listopadu stiže u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama Male scene, predstava je neverbalna i osmišljena kao zbir kraćih i dužih sekvenci koje pričaju, zabavljaju, plaše, naglašavaju, žale i smiju se različitom fatalnom i ne uvijek prikladnom ljudskom ponašanju. Ideju, dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Jacques S. Matthiessen, a izvode je glumci Mirel Huskić, Dado Ćosić i Jakov Gavran.

Mala scena na svojoj je današnjoj adresi prvi puta nastupila u prosincu 1989. a značajnu će obljetnicu obilježiti obnovom svoje prve predstave "Prava stvar" - "predstave za odrasle o ljubavi, braku, vjernosti, nevjeri i kazalištu" koja će premijerno biti izvedena 6. studenog. Glavnu ulogu u slavnom komadu Toma Stopparda davne 1989. igrala je Vitomira Lončar, a sada će ulogu Ane igrati mlada glumica Judita Franković. Režirat će ju Ivica Šimić, kojemu je "Prava stvar" bila prva profesionalna režija u životu. Glavnu mušku ulogu prije 25 godina igrao je Branko Supek, a u ovojesenskom izdanju u njoj će nastupiti Dražen Čuček. Igraju još Frane Perišin, Jasna Bilušić, Lana Helena Hulenić i Marko Hergešić.

Godinu će zaokružiti 16. prosinca opereta "Momci na brod", još jedna glazbeno-scenska premijera nastala u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu u povodu 100. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca. Redateljica Snježana Banović i njezin autorski tim prvi će put u Maloj sceni dobiti prigodu raditi i s komornim orkestrom Muzičke akademije kojim će dirigirati akademik Zoran Juranić.

Predstava "Boje duge – Priča o bojama" autorice Svetlane Patafta i kazališta Puna kuća još je jedan novi naslov koji će od ove jeseni upotpuniti ciklus predstava Male scene pod nazivom "Priča o...". U prosincu će biti postavljena i "Godišnja doba" autora i redatelja Ivice Šimića, namijenjena najmlađima u povodu božićnih blagdana.

Mala scena nastavlja i s prikazivanjem uspješnica iz prošlih sezona: u programu su "Priče o..." oblaku, zvuku, vodi, svjetlu i kotaču, "Ružičasta sanjarica", "Kamenje", "Smiješno čudovište", "Iglica", "Debela", "Bum Tomica", "Roda i Lisac", "Pale sam na svijetu", te "Kraljevna na zrnu graška".

Uoči početka jesenske premijerne sezone Mala scena ugostit će 4. Burzu mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina, u kojoj će od 29. do 31. kolovoza sudjelovati devet kazališta s devet naslova namijenjenih svim uzrastima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mala scena, kazalište