A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/oluja-oslobodjenje-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska mora postati drugačija zemlja, zbog svih koji su umirali za našu domovinu | Politika+
Damir Gašparović

KOLUMNA DAMIRA GAŠPAROVIĆA: Hrvatska mora postati drugačija zemlja, zbog svih koji su umirali za našu domovinu

Ne smijemo dopuštati da i dalje s nama manipuliraju političari iz svojih crvenih, crnih, plavih, a u stvari sivih vizura.

Piše: Damir Gašparović

Mislim da nitko od nas nikada neće zaboraviti onu pozitivnu nevjericu prije devetnaest godina kada se prvi puta pojavila neslužbena vijest - da je Knin oslobođen! Bio je to nevjerojatan osjećaj. U njemu su bile sadržane sve naše muke i frustracije. Od balvana iz 1990. godine i intervencije MiG-ova prema hrvatskim helikopterima, od bahtasti Mile Martića prema ekipi HTV-a koju je vodila Heni Erceg, preko bolnog osjećaja nemoći kada su ti isti likovi uz pomoć JNA uništili našu policijsku postaju u Kijevu i protjerali naš narod.. Sve je to prošlo kroz glavu u tim trenucima!

 

Prošli su kroz glavu sve naše djedovi i bake s vrećicama kako napuštaju svoj vjekovni dom. I ta vrećica bila je sve ono što su u tom trenutku imali. Podsvjesno, bojali smo se i pomoći koju su velikosrbi mogli dobiti s istoka i da akcija može potrajati i koštati puno života. I zato, informacija koja je stigla nakon možda 28 sati borbi - da je Knin slobodan, izazvala je pozitivan šok i nevjericu..

 

Ne smijemo dopuštati da i dalje s nama manipuliraju hrvatski političari iz svojih crvenih, crnih, plavih, a u stvari sivih vizura. Njihovoj nesposobnosti i njiihovoj manipulaciji počasnim kolonama ali i našom svakodnevicom mogu se veseliti samo naši neprijatelji. A njih se uvijek nađe. Često više nego prijatelja. 

Dugo je bilo čekati ti famoznu riječ sloboda, ali njoj su prethodile teške odluke. Trebalo je iz ničega stvoriti vojsku, opremiti ju i pripremiti za pobjedu. Sve to u izolaciji, pod embargom, sa malo pravih i iskrenih prijatelja uz sebe. Ali, kada i stvorite vojsku, naoružate ju i opremite, netko mora donijeti odluku da se krene. Kako bi rekao gneral Roso, (a tako bi rekao svaki naš genral), - Žao mi tih naših krasnih dečki.. Jer treba ih povesti u akciju iz koje se sigurno neće svi vratiti!

 

Jer, iako smo imali i saveznika i prijatelji, pa ako smo imali i određenu pomoć tuđih izviđačkih letjelica i zračnih snaga, ti naši dečki su okrenuli svaki kamen i donijeli nam slobodu. I danas i zauvijek zaslužuju puno više respekta i poštovanja.

 

Rat sam po sebi ne predstavlja dobro, ali mi ga nismo izazvali, nismo prešli tuđe granice i nismo želljeli umirati zbog bilo čije veliko-ove, one ideje. Mi smo samo željeli slobdu i svoj dom.

 

Možda u tom trenutku nismo niti bili svjesni što smo učinili. I da smo doslovno tisuću godina odlazili u tuđe ratove i vodili tuđe bitke, da smo ginuli za Arpadoviće i Jageloviće, za Mlečane, Habsburgovce i Napoleona. I na kraju, konačno jednom i za sebe.

 

Baš zato, Hrvatska mora postati sasvim druga i drugačija zemlja. Jer to zaslužuju svi oni koji su umirali za našu domovinu. Treba nam Hrvatska vrijednih i zaposlenih ljudi, vrijednih i poštenih politika i političara kakve danas nemamo. Ne možemo gledati i kukavički šutjeti kada neki drugi narodi danas ginu za svoju slobodu a mi strpljivo čekamo naputak o svom mišljenju iz Bruxellesa, kako bismo rekli da "to nije u redu".

 

Ne možemo mirno promatrati kako veliki igraju svoju igru a mi šutimo i plaćamo račun. Jer, ako smo imali pravo ginuti za svoju slobodu, imamo se pravo boriti i za svoj bolji život! Ne moramo i ne smijemo pitati druge da li smijemo ponekad preći ulicu. Ako nemamo samopoštovanja kako će nas onda i drugi poštovati? Jer to zaslužuju svi oni koji su se žrtvovali za našu slobdu, ali i svi mi koji volimo svoju domovinu i koji ne želimo da naša djeca moraju tražiti zrnce boljeg života diljem ovog ponekad tako nesretnog planeta..

 

I ne smijemo dopuštati da i dalje s nama manipuliraju hrvatski političari iz svojih crvenih, crnih, plavih, a u stvari sivih vizura. Njihovoj nesposobnosti i njiihovoj manipulaciji počasnim kolonama ali i našom svakodnevicom mogu se veseliti samo naši neprijatelji. A njih se uvijek nađe. Često više nego prijatelja.

 

Stoga, zbog svih naših prijatelja kojih više nema i zbog sve naše djece koja su tu i koja predstvaljaju našu budućnnost neka nam ostatak života predstavlja oluju borbe za bolji život, jer ga nakon svih tih ratova i svih tih godina i stoljeća itekako zaslužujemo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOMOVINA, OLUJA, HRVATSKA, DAMI GAŠPAROVIĆ