A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hpb-032F.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Neto dobit HPB-a pala 44 posto zbog promjena u sustavu rezervacija | Politika+
Tvrtke

BROJKE: Neto dobit HPB-a pala 44 posto zbog promjena u sustavu rezervacija

Zahvaljujući akvizicijama novih klijenata i racionalnom upravljanju troškovima, operativna dobit HPB-a u prvom polugodištu porasla je za 40,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2013., na 155,6 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Operativna dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) u prvom je polugodištu snažno porasla u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no zbog promjena u sustavu rezervacija, neto dobit pala je gotovo 44 posto, stoji u izvješću te banke.

Zahvaljujući akvizicijama novih klijenata i racionalnom upravljanju troškovima, operativna dobit HPB-a u prvom polugodištu porasla je za 40,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2013., na 155,6 milijuna kuna.

Međutim, nakon nove regulative, kojom su od listopada 2013. pooštreni kriteriji za formiranje rezerviranja, Hrvatska narodna banka je u lipnju ove godine dala nova tumačenja regulative.

"U skladu s tim, HPB je u prvom polugodištu formirao troškove rezerviranja koji su više nego udvostručeni u usporedbi s istim razdobljem 2013. i iznose 123,6 milijuna kuna. Kako ta rezerviranja terete 80 posto operativne dobiti, neto dobit iznosi 34,4 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 43,9 posto", stoji u izvješću banke.

Najznačaniji doprinos rastu operativne dobiti dao je rast neto kamatnog prihoda za 19,9 posto, zahvaljujući višoj razini kredita, ali i ugovaranju povoljnih izvora sredstava. To se očituje u rastu kamatnog prihoda za 5,9 posto i padu kamatnog troška za 7,8 posto.

Imovina HPB-a porasla je u prvih šest mjeseci 4,2 posto, na 19,1 milijardu kuna.

"Makroekonomske okolnosti u zemlji nisu išle u korist bankarskom sektoru pa je kreditni rast banke bio nešto sporiji nego u prethodnim godinama", navodi se u izvješću HPB-a.

Bruto krediti porasli su za 1,9 posto ili 255 milijuna kuna, a kreditna aktivnost je pritom bila primarno usmjerena na nefinancijske gospodarske subjekte pa je u tom segmentu kreditiranje poraslo 7,2 posto.

Rast je ostvaren i u segmentu kredita stanovništvu, za 2,7 posto, unutar kojih se ističu stambeni krediti s rastom od 3,7 posto.

"Potrebe za izvorima zadovoljene su ugovaranjem povoljnih kreditnih aranžmana, što se reflektira kroz rast primljenih kredita za 67 posto. Kako bi se izbjeglo gomilanje viškova likvidnosti, vraćen je velik dio depozita od financijskih institucija, dok depoziti ostalih segmenata nastavljaju s rastom: štednja građana porasla je za 1,8 posto, a depoziti trgovačkih i ostalih nefinancijskih gospodarskih subjekata za 8,8 posto", navodi se u izvješću.

Kako je početkom 2014. došlo do promjena u razini određenih naknada za platno-prometne poslove, posebice vezane za socijalne i mirovinske transfere, ukupni su prihodi od naknada smanjeni za 9,4 posto, a istodobno su smanjeni i povezani troškovi naknada.

Unatoč nastavku ulaganja i širenju poslovne mreže, opći i administrativni troškovi te amortizacija porasli su za minimalnih 1,1 posto, a HPB je nastavila poboljšavati C/I pokazatelj efikasnosti poslovanja, koji je na kraju prvog polugodišta iznosio 57,2 posto, dok je lani bio 62,5 posto.

Adekvatnost regulatornog kapitala krajem prvog polugodišta 2014. iznosi 11,3 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rezultati, poslovanje, HPB