Crna kronika

ISTOČNA BOSNA: BiH: Podignuta optužnica za ratni zločin zbog ubojstva žena i djece

Dragana Maksimovića se tereti za brutalno ubojstvo dvije žene i troje male djece.

Piše: p/h

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine objavilo je u nedjelju kako je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Dragana Maksimovića, kojega se tereti za brutalno ubojstvo dvije žene i troje male djece.

 

Kako se navodi u priopćenju bosanskohercegovačkog državnog odvjetništva, Maksimović (48) je optužen da je u lipnju 1992. godine u mjestu Caparde u istočnoj Bosni kao pripadnik Prve birčanske brigade VRS prekršio odredbe ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Pojašnjeno je kako je u tom mjestu ušao u kuću u vlasništvu jedne obitelji bošnjačke nacionalnosti.

 

Ondje je zatekao dvije žene i troje malodobne djece te ih je sve ubio pucajući u njih iz strojnice. Državno odvjetništvo BiH kao posebice otegotnu okolnost itiče činjenicu da je najmlađa žrtva imala samo tri godine a ni jedno od djece nije bilo starije od šest godina.

 

Uz optužnicu za ratni zločin protiv Maksimovića državno odvjedništvo je državnom sudu uputilo i prijeldog za ispitivanje dvadeset svjedoka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, ratni zločin, srbin