Hrvatska

BOCNULA BIVŠEG KOLEGU: Vesna Pusić: Rejting HNS-a raste, a Čačiću i Bandiću nedostaje još samo HDSSB!

Ako je ocjena loša, ne bježi iz škole, nego radi više i jače, kazala je Pusić o rejtingu Vlade.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Pusić je ocijenila i da smo prvu godinu u EU "odlično iskoristili" čemu je, rekla je, vjerojatno doprinijelo to što smo, od potpisivanja pristupnog ugovora, mogli sudjelovati u radu svih vijeća. Podsjetila je i da su se ukinule carine, da se Europom ide samo s osobnom iskaznicom te je poručila da bi za godinu dana sve trebalo biti spremno za završni pregled funkcioniranja naših služba i ocjenu o spremnosti za ulazak u Schengen.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić danas je u Kraljevici rekla da rejtnig HNS-a raste i da će nastaviti rasti i dalje čime su u stranci zadovoljni te ponovila svoje stajalište o rejtingu Vlade prema kojem se "ako je ocjena loša, ne bježi iz škole, nego radi više i jače".

Radom HNS-ovih ministara to želimo prenijeti, ne samo na Vladu, nego i na pozitivnu atmosferu u Hrvatskoj, rekla je Pusić na konferenciji za novinare i dodala kako je Hrvatska, bez obzira na poteškoće, zemlja od velikog interesa međunarodnim ulagačima, "pa i politički" te da zainteresiranima treba olakšati posao i rezati birokratske prepreke.

Vesna Pusić u Kraljevici danas sudjeluje na 5. regionalnom sastanku jačanja stranke, koji se u Kraljevici održava za Istarsko- primorsko- goransko- ličko- senjski regionalni savez HNS-a.

Na upit o najavljenoj koaliciji Radimira Čačića s Milanom Bandićem, tek je kratko odgovorila kako "pretpostavlja da se čeka još HDSSB".

Pusić je ocijenila i da smo prvu godinu u EU "odlično iskoristili" čemu je, rekla je, vjerojatno doprinijelo to što smo, od potpisivanja pristupnog ugovora, mogli sudjelovati u radu svih vijeća. Podsjetila je i da su se ukinule carine, da se Europom ide samo s osobnom iskaznicom te je poručila da bi za godinu dana sve trebalo biti spremno za završni pregled funkcioniranja naših služba i ocjenu o spremnosti za ulazak u Schengen.

Hrvatsku smo, rekla je, promovirali drugačije od očekivanog iako se, zbog nekih predrasuda prema našoj regiji, očekivalo da će Hrvatska činiti sve da zatvori ili smanji šansu zemljama iz regije da se kvalificiraju za članstvo u EU.

Istaknula je da je Hrvatska prepoznala svoj strateški interes - da može imati sigurnu i stabilnu kuću samo u sigurnom i stabilnom okruženju - te da je hrvatski interes da zemlje u regiji prođu kroz detaljne reforme, kao Hrvatska, kako bi sami jamčili regionalnu sigurnost.

Tu je riječ o vrsti političke zrelosti u smislu da je zemlja sposobna prepoznati svoje interese i preuzeti odgovornost, dodala je.

Pusić je rekla kako je završena predstudija i da se sad radi studija isplativosti za Pelješki most te naglasila da je Hrvatska postala značajna točka na energetskoj karti Europe.

"Izvoz raste, uspostavljen je arbitražni sud o granici Hrvatske i Slovenije, a hrvatska je strana racionalno predstavljena, kao stranka koja želi riješiti problem", dodala je i naglasila kako smo, u tom pogledu, ovu godinu iskoristili možda bolje nego bilo tko prije podsjetivši da je Hrvatska postala i dio sporazuma o trgovini između EU i trećih zemalja.

Na pitanje o prioritetima druge godine članstva, Pusić ističe da je to studija u vezi Pelješkog mosta, regionalni program reguliranja i sprječavanja poplava za Hrvatsku, BiH i Srbiju, projekt LNG terminala te priprema projekata za EU fondove.

Komentirajući izjavu Doris Pack da bi Hrvatska ranije ušla u EU da nije bilo Slovenije, Pusić je navela da se otvorena pitanja rješavaju, da članice EU uvijek imaju neka otvorena pitanja sa susjedima i da je to prirodno te dodala da je - što se te izjave tiče – to prošlo vrijeme.

"Gledamo naprijed, radimo svoj posao i razumijemo da se države ne smiju ponašati kao razmažena djeca", kazala je.

Na upit o uvođenju građanskog odgoja, Pusić je kazala da nije upoznata s tim da građanski odgoj neće biti posebni predmet nego međupredmet i da to nije odluka koja se može samo tako donijeti.

"U uvjetima u kojima dramatično pada sudjelovanje mladih na bilo kakvim izborima i u kojima su mladi ljudi na udaru i podložni različitim ekstremističkim grupama i ideologijama, uključujući i odlazak u ratove na Bliski istok, građansko obrazovanje je instrument kojim se društvo stabilizira i brani", ustvrdila je Pusić i naglasila da je građanski odgoj jednako važan kao i svi ključni predmeti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, hdssb, radimir čačić, vlada, hns, vesna pusić