Burze

TJEDNI PREGLED: Svjetske burze pale nakon tri tjedna rasta: Došlo vrijeme za povlačenje dobiti

Procjena Svjetske banke ne bi znatnije utjecala na tržište da se cijene dionica već danima ne kreću na najvišim razinama u povijesti.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon tri tjedna rasta, na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog krize u Iraku, slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja i smanjenja procjena rasta svjetskog gospodarstva.

„Mislim da je to nekim ulagačima poslužilo samo kao izlika za povlačenje dijela novca s tržišta“

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,9 posto, na 16.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 posto, na 1.936 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 4.310 bodova. To je prvi pad tih indeksa nakon tri tjedna neprestanog rasta.

Početkom tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove najviše razine u povijesti, no u srijedu su osjetno pali jer je ulagače obeshrabrila Svjetska banka smanjivši procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini s 3,2 na 2,8 posto, zbog oštre zine u SAD-u i utjecaja ukrajinske krize.

Analitičari kažu da to inače ne bi znatnije utjecalo na tržište da se cijene dionica već danima ne kreću na najvišim razinama u povijesti.

„Mislim da je to nekim ulagačima poslužilo samo kao izlika za povlačenje dijela novca s tržišta“, kaže Dan Veru, direktor u fondu Palisade Capital Management.

Ulagače su pokolebali i slabi gospodarski podaci. Promet u trgovini na malo porastao je u SAD-u u svibnju 0,3 posto, upola manje nego što se očekivalo. To, doduše, pokazuje da se američko gospodarstvo oporavlja od pada u prvom tromjesečju, no ne toliko brzo koliko su se ulagači nadali.

Podršku tržištu već dulje vrijeme pruža labava monetarna politika najvećih središnjih banaka u svijetu, no rast gospodarstava nije baš uvjerljiv, a ni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Unatoč tome, cijene se dionica kreću na rekordnim razinama, pa se postavlja pitanje ima li još prostora za njihov rast ili slijedi korekcija na niže.

U drugoj polovici tjedna na tržišta je loše utjecala i kriza u Iraku. Ofenziva islamističkih pobunjenika na sjeveru predstavlja veliku prijetnju Bagdadu i suverenosti zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da neće poslati postrojbe u Irak, ali da će razmotriti razne opcije pomoći tamošnjim vlastima.

Kriza u Iraku pokolebala je ulagače zbog rasta geopolitičkih napetosti, ali i zbog narušavanja proizvodnje nafte u toj zemlji, što je potaknulo skok cijena 'crnog zlata' na najviše razine u devet mjeseci.

„Situacija u Iraku još je jedna kriza koja kratkoročno utječe na tržišta. I dalje će utjecati na cijene nafte, ali ne očekujem da će znatnije utjecati na tržište dionica“, kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,2 posto, na 6.777 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,8 posto, na 9.912 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 4.543 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 15.097 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, s&p 500