A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dm-solarna-elektrana-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DM pustio u rad solarnu elektranu na krovu svojeg distributivnog centra | Politika+
Energetika

ALTERNATIVNO : DM pustio u rad solarnu elektranu na krovu svojeg distributivnog centra

U ljetnim mjesecima solarna elektrana proizvodit će u prosjeku od 2 do 2,5 MWh električne energije.

Piše: PolitikaPlus

Solarna elektrana na krovu upravno-distributivnog centra dm-a u Kovinskoj ulici u Zagrebu ovaj tjedan je puštena u pogon. Kako javljaju iz kompanije, električna energija potrebna za svakodnevni rad centra bit će skoro u potpunosti proizvedena iz obnovljivih izvora. Godišnja proizvodnja DM-ove solarne elektrane zadovoljit će potrebe za električnom energijom dovoljne za godišnju opskrbu 115 kućanstava i znatno će smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu.

"Solarnom elektranom osigurali smo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za narednih 25 godina, a umanjit ćemo ispuštanje ugljičnog dioksida za čak 350 tona godišnje."

„DM potiče kupce i djelatnike da brinu o okolišu i uvijek nastojimo pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj poslujemo. Izgradnjom elektrane naše poslovanje želimo približiti idealu održivog razvoja. Solarnom elektranom osigurali smo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za narednih 25 godina, a umanjit ćemo ispuštanje ugljičnog dioksida za čak 350 tona godišnje“, prigodno je izjavio Mirko Mrakužić, direktor DM-a.

U izgradnju solarne elektrane, koja broji 1.360 solarnih panela, uloženo je 3,9 milijuna kuna. Angažirana su dva hrvatska dobavljača - Solvis iz Varaždina kao proizvođač solarnih panela te tvrtka relatio ES Adria iz Varaždina, koja je izvela pripremne i instalacijske radove.

U ljetnim mjesecima solarna elektrana proizvodit će u prosjeku od 2 do 2,5 MWh električne energije. Kako navode, instalirana snaga solarne elektrane premašit će potrebe DM-a za energijom, što znači da će višak „čiste struje“ isporučivati u distributivnu mrežu HEP-a.

postavljanje solarnih panela


Osim ulaganja u obnovljive izvore energije, DM motivira svoje djelatnike i kupce na zaštitu okoliša. Djelatnici u upravnom centru zaštiti okoliša doprinose razvrstavajući otpad uz pomoć torbi za sortiranje otpada. U sklopu dm green city projecta, DM je torbe za sortiranje ponudio i članovima programa Svijeta prednosti kako bi i kupce potaknuo na razvrstavanje otpada. Kako objašnjavaju, dm green city project sveobuhvatna je ekološka inicijativa koju DM provodi već pet godina. Glavni cilj je potaknuti sugrađane na sudjelovanje u očuvanju okoliša te educirati najmlađe o važnosti zaštite prirode.