A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DHK: Ministarstvo kulture se prema nama odnosi diskriminatorski | Politika+
Kultura

KRIITKE: DHK: Ministarstvo kulture se prema nama odnosi diskriminatorski

'Takvim tretiranjem DHK ozbiljno se oštećuje njegovo članstvo i bitno poremećuje njegovo djelovanje.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Zato je DHK, kako navodi, prisiljen upozoriti hrvatsku javnost da se takvim odlukama i raspodjelom financijskih potpora dovodi u pitanje rad naše udruge i diskriminatorski postupa s našim članstvom. "Takav odnos nikako ne zaslužujemo i ne možemo prihvatiti", navodi DHK i dodaje kako je takav odnos i nepravedan i neprihvatljiv.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sa svojim imenovanim vijećima i tijelima ustrajava na nepravednom i diskriminatorskom odlučivanju o raspodjeli financijskih sredstva, obezvrjeđujući Društvo hrvatskih književnika (DHK), stoji u Izjavi Izborne skupštine DHK.

Podsjetivši kako je već desetak godina na djelu provedba programa marginalizacije najvažnijih ustanova hrvatske kulture, Skupština smatra da se takvim tretiranjem DHK ozbiljno oštećuje njegovo članstvo i bitno poremećuje njegovo djelovanje.

Zato je DHK, kako navodi, prisiljen upozoriti hrvatsku javnost da se takvim odlukama i raspodjelom financijskih potpora dovodi u pitanje rad naše udruge i diskriminatorski postupa s našim članstvom. "Takav odnos nikako ne zaslužujemo i ne možemo prihvatiti", navodi DHK i dodaje kako je takav odnos i nepravedan i neprihvatljiv.

DHK ističe kako nije ni s jednim članom zastupljeno ni u jednom vijeću ili tijelu koje odlučuje o financijskim potporama, a koje imenuje Ministarstvo kulture.

Napominje kako je u 2012. godini od pedeset dodijeljenih stipendija, članovima DHK dodijeljeno dvanaest, a za 2013. od pedeset i tri dodijeljene su samo tri stipendije te da se za 2014. broj stipendija nije mijenjao.

"Prije secesije Hrvatskoga društva pisaca (HDP) časopis 'Republika' je od institucija Grada i Republike dobivala otprilike 400.000 kuna godišnje dotacije, navodi DHK i dodaje kako je nakon secesije HDP pokrenuo 'Književnu republiku' pa su dotacije od 400.000 kuna raspolovljene tobože pravedno, po 200.000 kuna svakomu od časopisa.

DHK podsjeća kako je časopis, unatoč nepovoljnoj financijskoj potpori, ostao mjesečnik svih 12 godina, iako mu iz godine u godinu dotacije smanjuju, pa su 2014. pale na svega 100.000 kn. "Došli smo do toga da 12 brojeva Republike godišnje vrijede dva sveska Književne republike, stoji u Izjavi.

Društvo ističe i kako je u 2013. časopisu "Nova Istra" uskraćeno 33 posto sredstava, a za ovu godinu sredstva su mu smanjili za 50 posto iako se, kako tvrdi, časopis dokazao svojom kakvoćom i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini. Udijeliše mu samo 40.000 kuna, napominje DHK.

U Izjavi se navodi kako vrlo slična sudbina prati i časopis "Most" koji s ukupno 69.000 kuna teško može preživjeti takav udar financijskog smanjenja.

DHK ističe kako je 69.000 kuna zajednički iznos koji je odobrilo Ministarstvo kulture (40.000) i Grad Zagreb (29.000 kuna) te napominje kako je primjerice izvršna urednica kao jedan od članova vijeća časopisu "Relations" dodijelila 75.000 kn.

Društvo hrvatskih književnika ponudilo je Ministarstvu u 2014. svojih 17 književnih manifestacija i za to mu je Ministarstvo odmjerilo 238.500 kuna, dok je HDP ponudilo 8 manifestacija za koje mu Ministarstvo dodjeljuje 219.000 kuna, navodi se u Izjavi te podsjeća kako je za 5 svojih časopisa DHK dobilo 260.000 kuna, dok HDP za 6 časopisa dobiva 345.000 kuna.

DHK također podsjeća kako za međunarodnu suradnju HDP dobiva u 2014. godini 67.209 kuna, dok slična djelatnost DHK Ministarstvu vrijedi samo 6.280 kuna.

Ističe i kako se za tribine Društvu smanjuju sredstva za 50 posto, pa dobiva dobiva 15.000 kuna.

"Za ukupnu djelatnost DHK dobiva 2014. godine 504.780 kuna, a za ukupnu svoju djelatnost HDP u istoj godini dobiva 631.209 kuna", navodi se u Izjavi.

DHK smatra kako je vidljivo kakva su mjerila posrijedi, iz odluke Ministarstva kulture o sredstvima dodijeljenim međunarodnoj manifestaciji Zagrebački književni razgovori (ZKR), koji se održavaju već 35. put, a ove godine vrijede 25.000 kuna, dok Festival europske priče HDP-a vrijedi 80.000 kuna.

DHK, kako navodi, broji 547 članova, a HDP 261 člana (50 članova pripada jednomu i drugomu društvu).

Društvo ističe kako se iz godine u godinu uočava da državne potpore HDP-u rastu, a DHK stalno i uporno smanjuju. "Nama se smanjivanje potpore želi objasniti općom krizom u društvu, što, kako tvrde, ne može biti istina!

DHK smatra kako vlast svojim postupcima iskazuje krajnje maćehinski odnos prema Društvu, dovodeći njegovu djelatnosti i programske aktivnosti u položaj polaganoga nestajanja te dodaje kako je takve postupke vlasti ukorak slijedila HRT.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture