Hrvatska

INICIJATIVA: Jadranka Kosor i HDSSB traže da Sabor raspravi preporuke EK

''Nelogično je da o preporukama koje Hrvatskoj život znače ne raspravlja Hrvatski sabor.''

Piše: PolitikaPlus

Klubovi nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a te HDSSB-a zatražili su danas da se na dnevni red tekuće saborske sjednice uvrste preporuke Europske komisije vezane uz proceduru prekomjernog deficita, jer smatraju da je Sabor jedino mjesto na kojem se, u trenutku političke krize u SDP-u, može postići minimalan konsenzus koji bi osnažio položaj Hrvatske.

"U ovakvoj situaciji, kada se bavimo političkim ratovima na svim razinama s neizvjesnim ishodom i kada se Vlada apsolutno prestala baviti svojim poslom, nelogično je da o preporukama koje Hrvatskoj život znače ne raspravlja Hrvatski sabor", ocijenila je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Saboru.


Upozorila je da je Europska komisija preporučila korake koji se moraju poduzeti u vrlo kratkim rokovima te zaključila da Hrvatska, ako žurno ne reagira, u proljeće neće imati što reći pred tijelima EU.

"Rokovi su kratki, imamo jako malo vremena. Bojim se da ćemo u narednom razdoblju biti potpuno zaokupljeni izborima, a zbog pogoršanja političke situacije, za očekivati je da će se sustav dalje urušavati", kazala je Kosor.

Uvjerena je da je Sabor mjesto u kojem se može postići minimalni konsenzus bez kojeg nema izmjena Zakona o radu i onih u mirovinskom sustavu.

"Mi oko Zakona o radu, odnosno oko reforme cijelog radnog zakonodavstva te mirovinskog sustava moramo imati konsenzus. Ako ga ne budemo imali, onda nećemo napraviti ništa. Kakva god bila situacija, bili prijevremeni izbori, kako god bilo turbulentno vrijeme i kako se god bavili isključivo špijunčinama i 'dektivama', mi moramo ova pitanja riješiti jer smo članica EU", upozorila je Kosor.

Naglasila je da u preporukama Europske komisije ima momenata koje Hrvatska mora vrlo ozbiljno shvatiti, ali i stvari o kojima može dalje pregovarati.

"Ako ne budemo postigli kakav-takav konsenzus, nećemo napraviti ništa", kazala je Kosor te dodala kako "mnogima još nije jasno da moramo početi drugačije raditi i da ne možemo trošiti ono što nemamo".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska komisija, hdssb, jadranka kosor