Hrvatska

POPLAVE: Vesna Pusić: Pomoć iz EU možemo dobiti jedino ako su štete veće od 280 milijuna eura

'To se ne odnosi na privatnu imovinu.'

Piše: PolitikaPlus

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako utvrđena šteta nastala zbog poplava, da bismo dobili pomoć iz Europskog fonda solidarnosti, mora iznositi više od 280 milijuna eura.

To se odnosi na štete na infrastrukturi - ceste, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu i slično, ali ne i na privatnu imovina, s obzirom na to da se ona ne kvalificira za pomoć iz Fonda solidarnosti

"To se odnosi na štete na infrastrukturi - ceste, vodovod, kanalizaciju, električnu mrežu i slično, ali ne i na privatnu imovina, s obzirom na to da se ona ne kvalificira za pomoć iz Fonda solidarnosti", izjavila je predsjednica HNS-a Pusić nakon druženja s novinarima u središnjici HNS-a.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je kako će proces saniranja šteta nastalih od poplava biti nažalost dugotrajan.

"Kada voda ode, iz poplavljenih će kuća trebati mankuti mulj, a kuće će trebati osposobiti da se ljudi tamo stvarno vrate i mogu pristojno živjeti. To je jedan dugi proces koji neće biti riješen kroz tjedan ili mjesec dana jer voda ostavlja trajni trag", rekla je ministrica Mrak Taritaš.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izvijestila je kako su još prošlog tjedna iz velikih muzeja u Županji i Brodu te spomen kuća, zavičajnih zbirki evakuirani oni dijelovi koji su potencijalnobili ugroženi. "No u potopljenom dijelu to nije bilo moguće napraviti pa u samoj Gunji imamo stradalu crkvu, Dom kulture u Drenovcima, a jednako je stradala i knjižnica u Drenovcima te šest knjižnica na drugim lokacijama", kazala je ministrica kulture.

Ministarstvo je, kaže, počelo raditi na tome da sredstva osigurana za programe prenamijeni za investicije i obnovu oštećenoga.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, komentirajući situaciju sa robnim zalihama, ustvrdio je kako ima dovoljnih količina mesa, narezaka, pašteta, svježeg mesa te kako će sve potrebe biti ispunjene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fond, vesna pusić, poplave