Hrvatska

NEJASNOĆE: Ivan Vrdoljak: Podmeću mi jer sam im poremetio interese, ali nije me strah

Ministar gospodarska propustio je prijaviti garažno mjesto u imovinskoj kartici i time izazvao pozornost.

Piše: PolitikaPlus

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je prilikom prijave imovine u imovinskoj kartici nenamjerno propustio prijaviti garažno mjesto u podrumu zgrade u kojoj stanuje te da će taj propust ubrzo otkloniti.

Podatak da Vrdoljak nije prijavio garažno mjesto objavljen je u današnjem Jutarnjem listu, a Vrdoljak kaže kako je broj sličnih članaka u posljednje vrijeme bitno porastao, posebno u trenutku kada je započeta realizacija energetske strategije i ostvarenja ciljeva kao što su jeftiniji plin i struja, manji uvoz i razvoj Hrvatske prema izvozniku energenata. "Tada mnoge interese poremetiš, a oni nisu bezazleni jer se radi o energetici", kaže Vrdoljak.

Smatra kako ti interesi imaju utjecaja pa prikazuju u novinama da novi auto može biti star šest godina, da je jedna od ključnih tema škrinja za sladoled kupljena za 480 kuna na internetu.

Ako sam propustio prijaviti garažno mjesto u podrumu, odmah ću to učiniti i nadopuniti karticu, kaže Vrdoljak napominjući da je imovinsku karticu tijekom mandata mijenjao četiri puta.

Dodaje kako misli da osnov članaka u kojima ga se proziva nije sadržaj imovinske kartice, nego "skretanje pažnje s tridesetak milijardi kuna relacija u energetskom sektoru ili perspektive da Hrvatska sutra nema 1,2 milijardi uvoza plina nego nekoliko milijardi izvoza".

"Naravno, mnogi uvoznici tada gube svoj interes", kaže Vrdoljak.

Na novinarsku opasku da objavu članaka o imovinskoj kartici povezuje s pregovorima Vlade s MOL-om i upitan što najviše zamjera MOL-u, kazao je da je to njihova poziciji prema kojoj ne žele razgovarati o korporativnom upravljanju Inom premda brojke pokazuju da je Ina u zadnjih pet godina, kao je rekao, uništavana.

Na pitanje je li točno da mu je supruga otvorila tvrtku s područja energetike, odgovorio je da ta tvrtka ne radi s državom i da je u njenoj registraciji upisana trgovina električnom energijom jer je supruga željela na krovu zgrade instalirati 10 kilovatni solarni kolektor za proizvodnju električne energije.

"Nakon toga je supruga prijavila HROTE-u taj projekt, ali je zakasnila, pa je HROTE, koji je u mom resoru, to odbio jer je kvota bila popunjena", rekao je Vrdoljak. Kaže da je na taj način zapravo sama sebe odbio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

problem, imovinska kartica, ivan vrdoljak