A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-203.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Božidar Petrač i Borben Vladović kandidati za predsjednika DHK-a | Politika+
Kultura

KNJIŽEVNICI: Božidar Petrač i Borben Vladović kandidati za predsjednika DHK-a

Tko će od njih dvojice u sljedećem mandatu biti na čelu Društva hrvatskih književnika znat će se 7. lipnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aktualni predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač te Borben Vladović danas su na predizbornoj skupštini društva istaknuti kao kandidati za vodstvo te najstarije nacionalne organizacije pisaca, a tko će od njih dvojice u sljedećem mandatu biti na čelu Društva hrvatskih književnika znat će se 7. lipnja.

Tada će na izbornoj godišnjoj skupštini biti izabrani i članovi Upravnog i Nadzornog odbora te Časnog suda i Odbora Fonda Miroslav Krleža, a kandidature za te dužnosti otvorene su do 28. svibnja.

Božidar Petrač, književni povjesničar, kritičar, antologičar, prevoditelj, pjesnik i publicist, rođen 1952. u Zagrebu. Osnovnu školu i Klasičnu gimanziju pohađao je u Zagrebu, gdje je završio studij komparativne književnosti, talijanskoga jezika i književnosti i francuskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Radio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, bio je lektor na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. Godine 1989. uključio se u politički život i bio je zastupnik u prvom sazivu višestranačkog Sabora te savjetnik prvog predsjednika Republike. Bio je glavni urednik Vjesnika. Izvršni je urednik biblioteke „Vrhovi svjetske književnosti“, urednik biblioteka „Hrvatska katolička baština XX. stoljeća“ (Glas Koncila), „Sintagma“ (s Milivojem Solarom, AGM), „Media“ (Kršćanska sadašnjost) te glavni urednik nakladničke kuće „Alfa“. Prevodi sa francuskoga i talijanskoga jezika. U cjelini svoga književnog rada posebno se bavio obnovom kritičkoga i književnopovijesnoga zanimanja za odnos između književnosti i religije, posebice s obzirom na kršćansku duhovnost i njezin utjecaj i udjel u hrvatskoj književnosti, navlastito u pjesništvu. Priredio je, uz ostalo, niz knjiga izabrane poezije i proze, surađivao na projektima Croatica-Bibliografije (Institut za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu) Krležiana i Enciklopedija hrvatske književnosti (LZ „Miroslav Krleža“). Godine 2007.dobio je nagradu „Julije Benešić“ za najbolju knjigu hrvatske književne kritike, a 2008. nagradu „Rikard Jorgovanić“.

Borben Vladović, pjesnik, romansijer, novelist i dramski pisac, rođen je 1943. u Splitu. Školovao se u Splitu, Rijeci i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao slavistiku i povijest umjetnosti. Umirovljen je kao urednik-dramaturg na Hrvatskom radiju gdje je uz redovito radiofonsko djelovanje uredio i četiri sveska zbornika Portret umjetnika u drami. Uredio je tematski broj Književne revije – Hrvatska radiodrama (Osijek, br. 2/2007.god.). Od 2002.– 2010. godine bio je glavni urednik Male knjižnice DHK, a od 2008.– 2011. predsjednik Društva hrvatskih književnika. Pojedine pjesme prevedene su mu na petnaestak stranih jezika te uvrštene u više hrvatskih i inozemnih antologija. Njegovo djelo prezentirano je u leksikonima i pregledima povijesti hrvatske književnosti. Dobitnik je Nagrade „Antun Branko Šimić“ (1970.g.), Nagrade grada Zaprešića (2001.), Nagrade MH Sisak "Sv.Kvirin" (2004.), Nagrade „Tin Ujević“ (2005.) i Nagrade „Dobriša Cesarić“ (2007.).

Društvo hrvatskih književnika (DHK) trenutačno ima 535 članova. Osnovano je u Zagrebu 22. travnja 1900. godine, a prvi predsjednik bio je Ivan vitez Trnski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Božidar Petrač, Društvo hrvatskih književnika, Borben Vladović, knjige