A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/Pfizer-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Farmaceutski div Pfizer za konkurenta AstraZenecu nudi više od stotinu milijardi dolara | Politika+
Tvrtke

SUPERPREUZIMANJE: Farmaceutski div Pfizer za konkurenta AstraZenecu nudi više od stotinu milijardi dolara

Bit će to jedno od najvećih preuzimanja u povijesti.

Piše: PolitikaPlus


Kupovanje stranih tvrtki važno je za američki Pfizer i zbog toga što na računima svojih inozemnih podružnica ima na desetke milijardi dolara, a prilikom povlačenja tog novca u Sjedinjene Države kompanija bi morala platiti velike poreze.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer želi kupiti britanskog konkurenta AstraZenecu, a vrijednost preuzimanja, kojim bi se stvorio novi gigant na globalnoj farmaceutskoj sceni, mogla bi premašiti sto milijardi dolara.

Postigne li se dogovor, bit će to jedno od najvećih preuzimanja u farmaceutskom sektoru u povijesti, a dolazi u vrijeme vala spajanja i akvizicija u tom sektoru.

Pfizer je potvrdio da je još u siječnju pokazao interes za kupnju AstraZenece i da je ponovno kontaktirao svog britanskog konkurenta 26. travnja, tražeći razgovore o preuzimanju.

Pfizerov izvorni prijedlog predan je upravi britanske kompanije 5. siječnja, a uključuje kombinaciju gotovine i dionica, kojom je vrijednost dionice AstraZenece procijenjena na 76,6 dolara, gotovo 30 posto više od njezine tadašnje tržišne cijene.

Pfizer je objavio da sada razmatra moguću transakciju kojom bi se dioničarima AstraZenece ponudila i veća cijena, pa bi vrijednost te transakcije mogla premašiti 100 milijardi dolara.

Preuzimanjem AstraZenece američki Pfizer bi dobio obećavajuće, iako još uvijek rizične, eksperimentalne lijekove protiv raka koji bi se koristili kao imunoterapija i poticali imunološki sustav u borbi protiv tumora, a koji bi također mogli stvoriti i značajne uštede.

Kupovanje stranih tvrtki važno je za američki Pfizer i zbog toga što na računima svojih inozemnih podružnica ima na desetke milijardi dolara, a prilikom povlačenja tog novca u Sjedinjene Države kompanija bi morala platiti velike poreze.

Jutros je, nakon vijesti o novoj ponudi Pfizera, cijena dionice AstraZenece na europskim burzama skočila oko 15 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lijekovi, astrazeneca, farmaceuti, pfizer