Hrvatska

(1936.-2014.): U Sabornom hramu u središtu Zagreba pokopan mitroplit Jovan

Crkva dobro zna koga, gdje i kada šalje, kazao je patrijarh Irinej.

Piše: PolitikaPlus

Episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Pavlović i dugogodišnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, koji je preminuo 3. travnja, pokopan je danas uz bogoslužje u Sabornom hramu Svetog Preobraženja u središtu Zagreba u nazočnosti vrha SPC-a, predstavnika vjerskih zajednica, visokih predstavnika politike i brojnih vjernika.

 

Svetu zaupokojenu liturgiju predvodio je patrijarh srpski gospodin Irinej okružen najvišim dužnosnicima SPC-a i kazao da je mitropolit Jovan čitav život volio i ljubio Crkvu, te se pripremao cijeli život za ovaj trenutak.

 

Zbog njegovih kršćanskih i ljudskih vrlina, topline, blagosti i smirenosti, kolege su ga rano prozvali Joca Svetac, te je rano izabran za episkopa 1977., a 1982. za administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, kazao je patrijarh Irinej.

 

Crkva dobro zna koga, gdje i kada šalje, kazao je patrijarh Irinej i naglasio da je i „u smutnim vremenima mitropolit Jovan znao da se snađe“ i na najbolji način obavi svoju dužnost.

 

Izrazio je nadu da će Bog poslati najboljeg njegova nasljednika u tako važnu mitropoliju SPC-a.

 

Posljednjem ispraćaju bili su nazočni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade ministar Mirando Mrsić, predstavnik Vlade Republike Srbije Mileta Radojević, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico, kardinal zagrebački Josip Bozanić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnik srpskih društava u Hrvatskoj Milorad Pupovac i drugi.

 

Kovčeg sa zemnim ostacima mitropolita Jovana, nakon dvoipolsatnog obreda, položen je u pod crkve Svetog Preobraženja na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića.

 

Administrator upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske postao je episkop dalmatinski Fotije, koga je jučer posjetio predsjednik Vlade Zoran Milanović i izrazio mu sućut, javila je SPC.

 

U pratnji patrijarha Irineja u Zagreb su doputovali sinoć episkop sremski Vasilije i episkop šumadijski Jovan, a dočekali su ih administrator Fotije i episkop gornjokarlovački Gerasim s brojnim svećenicima.

 

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan je rođen 22. listopada 1936. godine u slavonskom selu Medincima, kod Slatine. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a nižu gimnaziju s malom maturom u Slatini. Nakon toga se pohađa Bogosloviju Svetog Save u manastiru Rakovici od 1951. do 1956. godine .

 

Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1963. godine, poslije čega odlazi na postdiplomske studije u Njemačku. Potom je postavljen za suplenta Bogoslovije u Prizrenu, nakon čega je, 1967. premješten za suplenta Bogoslovije u manastiru Krki.

 

Godine 1977. izabran je za episkopa, a bio je član Svetog Arhijerejskog Sinoda u više mandata. U Pećkoj Patrijaršiji 1990. godine predsjedavao je Sinodom.

 

Godine 1992. godine izabran je za predsjednika Episkopskog savjeta SPC u Republici Hrvatskoj, pa je u tom svojstvu potpisao Ugovor s predsjednikom Vlade Ivicom Račanom o odnosima SPCrkve i Vlade Republike Hrvatske .

 

Radi njegovanja odnosa s Rimokatoličkom crkvom mitropolit Jovan je više puta bio delegat Patrijarha srpskog Pavla i imao priliku pozdraviit papu Ivana Pavla II.

 

U Zagrebu je u suradnji s Gradom Zagrebom i Republikom Hrvatskom i uz njihovu financijsku pomoć osnovao Srpsku pravoslavnu gimnaziju Katarina Branković Kantakuzina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srpska pravoslavna crkva, spc