Mojbiz

NOVI UDAR: Voda od danas u Hrvatskoj skuplja za 1,5 kuna po prostornom metru

Prve uvećane račune za vodu koju su potrošili tijekom travnja, građani će dobiti u svibnju, a račun za vodu ovisit će o potrošnji kućanstva.

Piše: PolitikaPlus
Voda u Splitu od danas je po kubiku poskupila za 1,5 kunu ili 12 posto, a novac je namijenjen Hrvatskim vodama i ide za sufinanciranje projekata koji u europskim fondovima, doznaje se danas od direktora Vodovoda i kanalizacije Split, Zdravka Mulića. "Ovo je namet o kojem mi ne odlučujemo već direktno Vlada. U ovom slučaju poskupljenja Vodovod i kanalizacije su samo protočni bojler koji novac prikuplja i prosljeđuje prema Hrvatskim vodama", rekao je za Hinu Mulić.

Odlukom Vlade iz siječnja ove godine danas poskupljuje voda tako da distributeri od sada za korištenje voda plaćaju naknadu od 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode, umjesto dosadašnjih 1,35 kuna, a građani će prve uvećane račune dobiti u svibnju.

Voda u Zagrebu, prema Vladinoj odluci iz siječnja ove godine, od danas poskupljuje za 1,5 kn/m3, a prve uvećane račune za vodu koju su potrošili tijekom travnja, građani će dobiti u svibnju, a račun za vodu ovisit će o potrošnji kućanstva.

U Zagrebačkom holdingu ističu kako je Odluka o cijenama vodnih usluga u Zagrebu, koja se primjenjuje od 1. ožujka 2012. donesena sukladno Zakonu o vodama i Uredbi o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva te da se cijena vodnih usluga nije mijenjala od 1. ožujka 2012.

Naglašavaju i kako socijalno ugroženi građani imaju povlaštenu cijenu vodnih usluga koja se primjenjuje na količinu vode nužne za osnovne potrebe kućanstva koja iznosi 70 litara/dnevno po članu kućanstva.

"Dio cijene vodnih usluga vodoopskrbe i odvodnje neće se mijenjati", ističu u Zagrebačkom holdingu.

Dodaju da je u strukturi ukupne cijene vodne usluge sadržana, uz cijenu vodnih usluga vodoopskrbe i odvodnje, cijena usluge za pročišćavanje otpadnih voda, naknada za razvoj kao i naknada za korištenje voda i naknada za zaštitu voda.

Voda u Splitu od danas je po kubiku poskupila za 1,5 kunu ili 12 posto, a novac je namijenjen Hrvatskim vodama i ide za sufinanciranje projekata koji u europskim fondovima, doznaje se danas od direktora Vodovoda i kanalizacije Split, Zdravka Mulića. "Ovo je namet o kojem mi ne odlučujemo već direktno Vlada. U ovom slučaju poskupljenja Vodovod i kanalizacije su samo protočni bojler koji novac prikuplja i prosljeđuje prema Hrvatskim vodama", rekao je za Hinu Mulić.

U riječkom Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (VIK) rekli su da prema Vladinoj odluci iz siječnja ove godine, naknada za korištenje voda će od danas za korisnike vodnih usluga iznositi 2,85 kuna po prostornom metru isporučene vode, što je povećanje za 1,5 kunu u odnosu na dosadašnju naknadu. Naknada je neoporeziva i prihod je Hrvatskih voda namijenjen za nadziranje zaliha, stanja i korištenja voda, vodoistražne radove, izgradnju vodoopskrbnih sustava te njihovu rekonstrukciju i sanaciju, kako bi se smanjili gubici vode, kažu u VIK-u.

Naknadu za korištenje voda obračunavaju isporučitelji vodne usluge, pa će izmjena naknade za korištenje voda uvjetovati povećanje ukupnog računa za pružene vodne usluge od 1,5 kuna po svakom prostornom metru vode. Tako će se prosječnoj četveročlanoj obitelji, kojoj se mjesečno isporučuje 20 prostornih metara vode, ukupni račun za vodne usluge povećati za 30 kuna, objasnili su iz VIK-a.

Dijelovi cijene vodoopskrbe i odvodnje koje određuje riječki VIK nisu se mijenjali od 1. srpnja 2011. Od tada je osnovna cijena vodopskrbe za domaćinstva na riječkom području 3,81 kunu po prostornom metru, odnosno za javnu odvodnju 2,08 kuna. Posljednja promjena cijena vodnih usluga provodi se od 1. veljače ove godine, od kada su računi nešto veći zbog uvođenja fiksnog dijela cijene odvodnje, a cijena pražnjenja i odvoza otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama je nešto niža, podsjećaju iz VIK-a.

Danas su na snagu, naime, stupile izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda, pa tako distributeri od sada za korištenje voda plaćaju naknadu od 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode, što je za 1,5 kuna više nego do sada (naknada je iznosila 1,35 kuna).

Izmjenama Uredbe propisane su i naknade za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu, kao i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata i ona iznosi 100 kuna godišnje po četvornom metru zaposjednute vodne površine.

Povećanjem naknada Hrvatske će vode godišnje uprihodovati 360 milijuna kuna više.

Iz Vlade su kod donošenja uredbe isticali kako je povećanje naknade potrebno za financiranja obveza prema Europskoj uniji u sektoru zaštite okoliša. Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnog gopodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU, objasnio je tada ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skuplja voda, kućanstva, voda