IT

FORUM: U Hrvatskoj slijedi ekspanzija industrije računalnih i mobilnih videoigara

Prvi Game Developer Forum održan je krajem ožujka na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva.

Piše: PolitikaPlus
Cilj Foruma bio je, kako ističu iz Vidija, približiti mladima tu industriju kao jednu od brže rastućih u ICT svijetu koja je po popularnosti i zaradi već premašila hollywoodsku filmsku industriju te se procjenjuje da će ove godine u svijetu zaraditi 100 milijardi američkih dolara ili 82 milijarde dolara više nego se očekuje u filmskoj industriji.

Hrvatska i njeno tržište iako malo u odnosu na neke druge zemlje ima razvijenu industriju računalnih i mobilnih video igara kojoj slijedi ekspanzija, a samo u ovoj godini izlazi najmanje 15 računalnih igara koje će se prodavati u cijelom svijetu, istaknuto je na prvom Game Developers Forumu uz naglasak da je ta industrija prilika i za mnoge nezaposlene jer za početak bavljenja time ne treba puno novca nego tek stol i kompjutor.

Prvi Game Developer Forum održan je krajem ožujka na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva (FER) te je u organizaciji IT časopisa Vidi i pod motom "Vidi i FER demistificiraju industriju igara" okupio prvi put na jednom mjestu najjače snage industrije igara u Hrvatskoj.

Cilj Foruma bio je, kako ističu iz Vidija, približiti mladima tu industriju kao jednu od brže rastućih u ICT svijetu koja je po popularnosti i zaradi već premašila hollywoodsku filmsku industriju te se procjenjuje da će ove godine u svijetu zaraditi 100 milijardi američkih dolara ili 82 milijarde dolara više nego se očekuje u filmskoj industriji.

Na Forumu je naglašeno da i Hrvatska već ima nekoliko uspješnih proizvođača mobilnih i računalnih igara koji su stopostotni izvoznici i vrlo poznati u svijetu, od kojih su najveći Croteam, Cateia Games, Dreamatrix i Nanobit, čiji su predstavnici kazali kako stalno traže nove mlade snage koje žele raditi u svijetu videoigara.

Pričajući o počecima i iskustvima, Alen Ladavac iz Croteama, koji su igrom "Serious Sam" postali poznati u svijetu i konkurentni i najvećim svjetskim studijima, naglasio je da su tu igru skoro gotovu poslali na 30-tak adresa, ali da ju skoro nitko nije ni pogledao dok nisu jednu od 40 razina te igre pustili besplatno.

Krešimir Špes iz Cateia Gamesa naglasak pak stavlja na važnost odabira žanra kod proizvodnje igara jer su se oni primjerice fokusirali na tzv. casual igre koje igraju žene 'kućanice' od 30 do 65 godina slijedom čega bilježe rast i stalno 'izbacuju' nove naslove, ne zanemarujući pritom činjenicu da su to žene koje imaju kreditne kartice, da mogu i vole trošiti.

Osnivač tvrtke Nanobit Alan Sumina naglasio je da su se nakon početnog bavljenja mobilnim aplikacijama vrlo brzo prebacili na proizvodnju mobilnih igara za iOS te su do sada izdali 12 igara koje su zabilježile više od 15 milijuna preuzimanja.

Predstavnik tvrtke Dreamatrix Marko Banjac smatra da bi bilo dobro kada bi Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) pod svoju ingerenciju uzeo i razvoj videoigara te na neki način, slično kao što je i u Velikoj Britaniji, izjednačio tu industriju s filmskom, jer bi se time došlo do više igara, a život hrvatskih developera olakšao s mogućnošću natjecanja za poticaje što sada nemaju nego se uglavnom financiraju sami.

Forum je poručio i da je industrija računalnih i mobilnih video igara dobra prilika i za zadržati školovane FER-ovce u Hrvatskoj, a puno njih kao i drugih iz Hrvatske zainteresirano je za to što potvrđuje i 220 upisanih prvih polaznika nedavno otvorene prve hrvatske škole za game dizajn Machina u Zagrebu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IGRICE, VIDEOIGRE, IGRE, Game Developers Forum