Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex se ne može odmaknuti s najnižih ovogodišnjih razina

''I danas očekujem slab obujam trgovanja jer nema poticajnih vijesti.''

Piše: PolitikaPlus

I dalje nema vijesti koje bi barem stabilizirale Zagrebačku burzu, pa bi obujam trgovanja i danas mogao biti skroman, a Crobexi ponajviše pod utjecajem kretanja cijene dionice Ine, zbog njezine velike težine u indeksima. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,79 posto, na 1.752 boda, najnižu razinu od sredine studenoga prošle godine. Crobex10 pao je, pak, 1,08 posto, na 975 bodova, najnižu razinu od kraja 2012. godine.


Redovni promet iznosio je 8,2 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego dan prije.

„Kod investitora se primjećuje strah zbog ukrajinske krize i globalnih napetosti. Prodaju se prvenstveno dionice kompanija koje su u proteklome razdoblju ostvarile najveće dobitke, prije svega tehnološke“

„I dalje nema vijesti koje bi barem stabilizirale domaće tržište, tako da su se jučer Crobexi znatnije spustili. S obzirom da nema poticajnih vijesti, i prometi su skromni“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Dionicom HT-a ostvareno je jučer 1,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 0,59 posto, na 163,87 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle, s 1,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 0,12 posto, na 1.609 kuna.

Milijunski promet, 1,02 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Ingre, čija je cijena porasla 1,87 posto, na 3,27 kuna. Jučer je trgovanje tom dionicom bilo obustavljeno od 13 do 15,25 sati, zbog ročišta u predstečjanoj nagodbi Ingre. Vjerovnici Ingre prihvatili su plan financijskog i operativnog restrukturiranja te će Uprava Ingre nadležnom trgovačkom sudu predložiti sklapanje predstečajne nagodbe.

Na pad Crobexa najviše je utjecalo spuštanje cijene dionice Ine za 2,87 posto, na 3.302 kune.

„I danas očekujem slab obujam trgovanja jer nema poticajnih vijesti“, ocjenjuje Nagy.

Na inozemnim je burzama, pak, zavladao oprez. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale jer ulagači nisu voljni riskirati zbog ukrajinske krize i usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Dow Jones oslabio je 0,60 posto, na 16.268 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 1.852 boda, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 4.173 boda.

I na azijskim burzama jutros zbog toga vlada oprez, a suzdržanost ulagača očekuje se i na europskim tržištima.

„Kod investitora se primjećuje strah zbog ukrajinske krize i globalnih napetosti. Prodaju se prvenstveno dionice kompanija koje su u proteklome razdoblju ostvarile najveće dobitke, prije svega tehnološke“, navodi Nagy.

Kako dodaje, lošem raspoloženju pridonijela je i izjava Jamesa Bullarda, dužnosnika Feda, da u budućnosti vidi rizik od stavanja novih mjehura, ostane li u SAD-u predugo na snazi ekspanzivna monetarna politika.

„I danas će investitori pratiti ukrajinsku krizu, dok bi im nove smjernice mogao dati i konačni podatak o američkom BDP-u u zadnjem lanjskom tromjesečju“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, TAMAS NAGY