Kultura

OSIJEK: Vladimir Šišljagić: Želimo prepustiti svoja osnivačka prava u HNK-u

Riječ je o 12,5 milijuna kuna županijskih proračunskih sredstava, što je za Županiju znatan iznos.

Piše: PolitikaPlus

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku da Županija razmatra mogućnost ustupanja svojih osnivačkih prava u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) gradu Osijeku ili Ministarstvu kulture.

Županija i grad Osijek osnivači su i u jednakom omjeru suvlasnici osječkog HNK-a, a zbog nemogućnosti njihova dogovora o imenovanju vršitelja dužnosti intendanta, u prosincu prošle godine, u pitanje je došlo poslovanje kazališta i isplata plaća, pa je v.d. intendanta, nakon izmjena Zakona o kazalištima, imenovalo Ministarstvo kulture.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, o zajedničkim projektima grada i Županije, Šišljagić je kazao kako je ovo jedina hrvatska Županija, koja je suvlasnik u nacionalnoj kazališnoj kući te želi ustupiti svoja osnivačka prava gradu ili Ministarstvu, ali ne znači da će prestati financirati HNK.

Riječ je o 12,5 milijuna kuna županijskih proračunskih sredstava, što je za Županiju znatan iznos. Vidjet ćemo je li moguće da Ministarstvo kulture preuzme osnivačka prava, ili da se to riješi na neki drugi način, ali ne odustajemo od financiranja osječkog HNK-a dok se ne postigne konačan dogovor, istaknuo je župan Šišljagić.

Gradonačelnik Vrkić izjavio je novinarima da će predstavnici osnivača nastaviti razgovarati o rješavanju ovoga problema, u korist osječkoga HNK-a.

Na pitanje novinara nagovještava li ovaj sastanak neke nove momente u odnosima županijske i gradske uprave, Vrkić je rekao da dosadašnja različitost mišljenja nije bila znak loših odnosa, a da ovaj sastanak potvrđuje spremnost županijskih i gradskih čelnika da odgovorno i učinkovito ispunjavaju svoje obveze.

Šišljagić je ocijenio kako će politička stajališta i ubuduće biti različita, ali da to ne treba imati veze s funkcioniranjem Županije i rješavanjem zajedničke problematike, koja je u interesu građana i njihovih potreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vladimir šišljagić, hnk osijek