A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija-srbija-209.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbija: Uhićenje Darka Šarića zasjenilo i postizborne teme o vladi | Politika+
Regija

U PRVOM PLANU: Srbija: Uhićenje Darka Šarića zasjenilo i postizborne teme o vladi

Spekulira se da je akcija bila do te mjere tajno pripremana i koordinirana da za detalje nije znao ni premijer Ivica Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova.

Piše: PolitikaPlus

Uhićenje balkanskog mafijaškog šefa Darka Šarića u Srbiji je u utorak izazvalo izuzetnu medijsku pozornost i stavilo u drugi plan postizborne teme o formiranju vlade poslije uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke (SNS) i teškog poraza nekoliko oporbenih stranaka na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Televizijska postaja B92 u povodu Šarićeva uhićenja tijekom prijepodneva emitira izvanredni program, a elektronički mediji i internetske stranice vodećih dnevnih listova iz minute u minutu izvješćuju o višegodišnjoj potjeri i proceduri nakon uhićenja te daljnjim potezima policije i pravosuđa.

Televizijska postaja B92 u povodu Šarićeva uhićenja tijekom prijepodneva emitira izvanredni program, a elektronički mediji i internetske stranice vodećih dnevnih listova iz minute u minutu izvješćuju o višegodišnjoj potjeri i proceduri nakon uhićenja te daljnjim potezima policije i pravosuđa

Prema neslužbenim informacijama, spekulira se da je akcija bila do te mjere tajno pripremana i koordinirana da za detalje nije znao ni premijer Ivica Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova.

Pojedine televizije su emitirale snimke jutrošnjeg prebacivanja Šarića s aerodroma u beogradsku policiju, gdje su obavljene formalnosti i službeno identificiranje, a nakon 20 minuta, bez posebnih mjera sigurnosti, Šarić je odveden u pritvor Specijalnog suda za organizirani kriminal.

"Identificiran je, izgleda isto, nije imao plastičnu operaciju, preplanuo je i vidi se da je u odličnoj fizičkoj formi", izvijestio je "Blic" pozivajući se na izvore u MUP-u Srbije. Kako je potvrdila glasnogovornica Specijalnog suda Dušica Ristić, Šarić je nešto prije 10 sati priveden u Specijalni sud gdje će tijekom dana biti saslušan.

Šarić bi, kako se navodi, već za nekoliko dana mogao prvi put biti izveden pred sud, budući da je za 24. ožujka zakazano ročište u procesu koji se vodi protiv njegove kriminalne skupine.

Šarić je rođen u Pljevljima, u Crnoj Gori, ima srbijansko državljanstvo i prema neslužbenim informacijama uhićen je u nekoj od zemalja Latinske Amerike i prvo prebačen u Crnu Goru, gdje je jutros službeno uhićen.

"Njegov klan je radio kao multinacionalni koncern i on je, moglo bi se reći, objedinio i kriminalne narko-skupine u regiji", ocijenio je urednik tjednika "Vreme" Filip Švarm u specijalnom programu TV B92.

Ova televizija emitirala je nekoliko ranijih priloga u kojima se podsjeća na spekulacije o vezama Šarića i njegovih najbližih suradnika s političarima i policijom. O toj istrazi postoji navodno 130 CD-a dokaznog materijala. Prema dosadašnjim neslužbenim saznanjima, Šariću neće biti ponuđen status svjedoka pokajnika kako bi se otkrile veze narko klana s političkim, policijskim i gospodarskim krugovima.

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal podiglo je 13. travnja 2010. optužnicu protiv Šarićeve skupine, a dan poslije je tadašnji državni tajnik ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio da je bit borbe protiv narko-klana Šarića i ostalih kriminalnih skupina otkrivanje njihovih veza s pojedinim dužnosnicima iz javnih poduzeća te državnim dužnosnicima. Homen je tada ocijenio da su brojni bivši političari postali uspješni poslovni ljudi i to odmah nakon što su napustili politiku. Po njegovoj ocjeni, financijski uspon, poslovi s drogom i Šarićeva moć evidentni su od 2004. do 2009. te u tih pet godina treba tražiti ljude iz vlasti koji su mu pomagali u pranju novca.

Homen je tad sugerirao kako pri utvrđivanju tko je sve štitio Šarića istraga treba ići u tri pravca - prema državnim dužnosnicima, političkim strankama i operativcima policije i MUP-a Srbije.

U povodu Šarićeva uhićenja u podne je zakazana izvanredna tiskovna konferencija u srbijanskoj vladi na kojoj će sudjelovati ministar pravosuđa Nikola Selaković, specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, ravnatelj Sigurnosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandar Đorđević i ravnatelj policije Milorad Veljović.

Srbijanska vlada za popodne je najavila sjednicu čiji će prvi dio biti otvoren za medije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, darko šarić, mafija