Tvrtke

REAKCIJA: Mirna: Podravkina izvansudska prodaja dionica zabranjena

Podravka je, naime, jučer objavila da će se u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe prodati 42,2 posto dionica.

Piše: PolitikaPlus

Uprava rovinjske Mirne ustvrdila je kako je namjera Podravke da u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe proda 42,2 posto dionica Mirne Zakonom o tržištu kapitala izričito zabranjena u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem te da takva prodaja povlači materijalnu i kaznenu odgovornost.

Podravka je, naime, jučer objavila da će se u postupku izvansudskog namirenja putem javne dražbe prodati 42,2 posto dionica rovinjske tvrtke Mirna, koje su u vlasništvu njenog založnog dužnika, tvrtke Pluris u stečaju.

Iz Mirne u priopćenju tvrde da je temeljem Zakona o tržištu kapitala izričito zabranjeno namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem.

Iz Mirne navode kako je Podravka založno pravo na dionicama Mirne d.d. stekla prisilnim putem, i to Rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu iz lipnja 2010. godine. Donošenjem tog rješenja o ovrsi i zapljenom dionica stječe se založno pravo prisilnim putem, temeljem odredbi Ovršnog zakona, pojašnjavaju iz Mirne.

Budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne, prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona. Osim toga, kada se prodaja provodi u ovršnom postupku, kao ovršna radnja, već samo zbog toga nije dopušteno prodavati predmet ovrhe izvansudskim putem, ističu iz Mirne.

Dodaju i kako je stoga prodaja izvansudskim putem zabranjena te da se pravni posao sklopljen izvansudskim putem smatra ništetnim jer je protivan prisilnom propisu te povlači materijalnu, ali i kaznenu odgovornost.

Podravka je ovlastila investicijsko društvo Interkapital vrijednosni papiri za organizaciju i provođenje prodaje u postupku izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine Podravke prodajom 155.329 dionica koje čine 42,20 posto ukupno izdanih dionica tvrtke Mirna svog založnog dužnika Plurisa u stečaju, a prodaja bi trebala biti oglašena danas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

podravka, mirna