A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/franjo-kuharic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josip Bozanić: Kardinal Kuharić služio je Crkvi, čovjeku i svom narodu | Politika+
Hrvatska

SVETA MISA: Josip Bozanić: Kardinal Kuharić služio je Crkvi, čovjeku i svom narodu

'Zalagao se za evanđeosku istinu, znajući da samo ona ima snagu opstati, liječiti, davati snagu i tješiti.'

FOTO: hu-benedikt.hr
Piše: PolitikaPlus

Služeći u zagrebačkoj katedrali svetu misu na 12. obljetnicu smrti kardinala Franje Kuharića, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je kako je kardinal Kuharić bio "čovjek koji je služio Crkvi, čovjeku i svojemu narodu, tako da bi se očitovalo Božje očinstvo".

Naglasio je kako je kardinal Kuharić bio "pastir u vremenima snažnih, ali prilično jasnih podjela na ideološkoj razini", priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Uočavao je, prokazivao i uklanjao zlo koje je razdiralo obitelji, društveno tkivo i cijeli narod. Zalagao se za evanđeosku istinu, znajući da samo ona ima snagu opstati, liječiti, davati snagu i tješiti

"Uočavao je, prokazivao i uklanjao zlo koje je razdiralo obitelji, društveno tkivo i cijeli narod. Zalagao se za evanđeosku istinu, znajući da samo ona ima snagu opstati, liječiti, davati snagu i tješiti", rekao je Bozanić dodavši kako "danas možemo reći da podjele nisu nestale, ali su drugačije naravi. Razdori nisu utihnuli, ali su dobili drugačije predznake, a ideologije nisu uminule, samo ih je zahtjevnije raščlaniti".

"Naše društvo i danas vapi za radošću Evanđelja, za solidarnošću koja jedina može biti temelj pravednijih odnosa, za zdravim i čvrstim obiteljima kao temeljnim zajednicama i Crkve i društva", rekao je Bozanić.

Podsjetio je i na neke misli kardinala Franje Kuharića.

Tako je 29. svibnja 1994. godine, služeći Misu za Domovinu, Kuharić kazao kako se »država gradi mudrošću, savješću, poštenjem, slobodom i slogom« te naglasio: »Stoga se očekuje od Sabora i od svakog sabornika da s punom odgovornošću i ozbiljnošću, promišljenim argumentima pomaže kako bi se zaista stvarali zakoni pravedni, mogući i uspješni u svojim primjerima. Sabor je odgovoran narodu, a ta odgovornost dobiva punu važnost i dostojanstvo kada se ima svijest odgovornosti u svojoj savjesti i pred Bogom".

Kardinal Kuharić tada je naglasio kako "izvršna vlast nosi odgovornost za primjenu zakona da se osigura dostojan život osobe, obitelji i cijele zajednice. Sudstvo također nosi u svojoj neovisnosti od zakonodavne i izvršne vlasti odgovornost da donosi pravedne sudske odluke kako bi se zaštitila prava građana, spriječile povrede tih prava kao i općeg dobra cijele države".

Na završnome slavlju Nacionalnoga euharistijskoga kongresa u Mariji Bistrici 9. rujna 1984., kardinal Kuharić je u svojoj homiliji upozorio da je u izvoru bratstva među ljudima "Bog kojemu upućujemo molitvu 'Oče naš!' ", kako "nas je Isus učio moliti".

U tadašnjim komunističkim okolnostima upozoravao je da »i najsuvremenija iskustva pokazuju da bolji svijet, za kojim svi ljudi dobre volje teže, bez obzira na različita uvjerenja, nije moguć bez duhovnih vrijednosti; nije ostvariv bez objektivnih moralnih načela. Put u ljudsku sreću samo je onaj po kojem Bog i čovjek hodaju zajedno!«

Ti stupovi nacionalne duhovnosti: obitelj u molitvi i uronjena u vrijednosti Euharistije ne smiju oslabiti! Zato se kao Crkva ne smijemo prestati zalagati za obitelj, njenu upućenost na Boga, kao i za nedjelju koja je za kršćane dan Gospodnji

Bozanić je zaključio kako su te Kuharićeve misli bile put učvršćivanja hrvatskog naroda u molitvi i slavlju Euharistije.

"Ti stupovi nacionalne duhovnosti: obitelj u molitvi i uronjena u vrijednosti Euharistije ne smiju oslabiti! Zato se kao Crkva ne smijemo prestati zalagati za obitelj, njenu upućenost na Boga, kao i za nedjelju koja je za kršćane dan Gospodnji", dodao je Bozanić.

Podsjetio je kako je čežnja kardinala Franje Kuharića bila da "hrvatski narod i društvo prihvate Isusovu riječ, molitvu i djela kao svoja načela. Znao je da sve drugo razjedinjuje i udaljava od sreće".

"Dok zahvaljujemo za život i djelo našega kardinala Franje također u zajedništvu Crkve, molimo tijekom godine na nakanu koja je i njemu tako draga - da naš blaženik Alojzije Stepinac uskoro bude proglašen svetim. Ta misao o svetosti i zagovoru onih, čiji je život gorio svjetlom ljubavi, neka nas jača na putu zauzimanja za dobro naše Crkve i hrvatske Domovine", zaključio je kardinal Josip Bozanić.

U večerašnjem euharistijskom slavlju koncelebrirali su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kardinal, crkva, misa