A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/T-U-V/ruza-tomasic-karamarko-milanovic-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tko će na ovim izborima više pogurati Ružu Tomašić - Milanović ili Karamarko? | Politika+
Ilijana Grgić

LISTE, LISTE: Tko će na ovim izborima više pogurati Ružu Tomašić - Milanović ili Karamarko?

Na Ružin mlin vodu nagone HSS i HDZ. Nisko je, ali birači će je naći.

Piše: Ilijana Grgić

Ove godine na Ružin mlin vodu nagone HSS i HDZ. Stavljajući je na što nižu poziciju, Karamarko se nada da će njezinim ne odlaskom u EU parlament izbjeći  pritiske europskih pučana (nešto tipa - vuk sit i ovce na broju). No, zaboravlja da bi upravo on svojim odnosom prema njoj mogao izazvati suprotan učinak i potaknuti konzer- vativno glasačko tijelo da potraži njezino ime na začelju kolone.

U Hrvatskoj, ali i ostalim članicama Europske nam Unije zadnji vikend u svibnju bit će izborni. Nakon što smo prošle godine imali 'izbornu probu', ove godine bit će to 'pravo' biranje na 'pravo' razdoblje od pet godina. Već se iz najava da vidjeti da će ti izbori poslužiti u unutarstranačkom pripetavanju između dvije najveće stranke u zemlji.

Premijer je najavio da  SDP zajedno sa partnerima ići s najboljim 'adutima' da bi bar za jedan punat (bar jednog zastupnika) pretekao svog konkurenta. Kod HDZ-a se zna da će na zajedničkoj listi Marijana Petir eto biti ispred pravašice Ruže Tomašić. 

 

E sad slijedi meni jedan jako zanimljiv scenarij, koji pokazuje da Ruža možda malo bolje politički rezonira od Marijane. Naime, nakon što se u početku malo 'zatezala' kad  su HSS-ovci zahtijevali da njihova Marijana bude više na listi, na kraju je popustila.

 

- Želim da koalicija uspije, ovo je proba za parlamentarne izbore. A mene moji birači znaju i naći će me na listi, rekla je Tomašić. 

 

Naime, čini se da neki naši političari zaboravljaju da za izbore za eu parlament glasači biraju preferencijskim glasovanjem (preferencijsko glasovanje = oblik glasovanja u kojemu birač ima jedan ili više glasova i njima izražava vlastite preferencije u odnosu prema kandidatima koji se natječu za glasove. Tehnički se obavlja tako da birač određenim znakom (x) na nekoj izbornoj listi označi kandidata kojega preferira ili da napiše njegovo ime na glasačkom listiću. Izvor : DIP).

Ruža će tako ponovo profitirati na 'nepravdi'. Naime, nakon što je prije godinu dana 'profitirala' na sukobu sa Milanovićem, gdje ju je premijer i predsjednik SDP-a nazvao elementarnom nepogodom, Ruža je izašla kao jedan od pobjednika izbora, koja je na zajedničkoj listi sa HDZ-om osvojila više od 60 tisuća preferencijalnih glasova.

Ruža će tako ponovo profitirati na 'nepravdi'. Naime, nakon što je prije godinu dana 'profitirala' na sukobu sa Milanovićem, gdje ju je premijer i predsjednik SDP-a nazvao elementarnom nepogodom, Ruža je izašla kao jedan od pobjednika izbora, koja je na zajedničkoj listi sa HDZ-om osvojila više od 60 tisuća preferencijalnih glasova, te tako iza sebe ostavila ostala zvučna imena  HDZ-a.

Ove godine čini se neće imati velike pomoći od Milanovića (no to se sa njim nikad ne zna) koji je odlučio na svoju listu staviti sve moguće kandidate koji bi mu eventualno 'prosuli' glasove, a sve kako bi bar za jedno mjesto bio bolji od HDZ-a. Ali i sam kaže da svojim izjavama neće nikome pomagati, da će 'ovaj put biti pametniji'.

Ove godine na Ružin mlin vodu nagone HSS i HDZ. Stavljajući je na što nižu poziciju, Karamarko se nada da će njezinim ne odlaskom u EU parlament izbjeći pritiske europskih pučana (nešto tipa - vuk sit i ovce na broju). No, zaboravlja da bi upravo on svojim odnosom prema njoj mogao izazvati suprotan učinak i potaknuti konzervativno glasačko tijelo da potraži njezino ime na začelju kolone.

Jer na našoj političkoj sceni gdje se javno izražavanje neslaganja sa šefom stranke kažnjava izbacivanjem, izbori često posluže da mu se 'tajno' pošalje poruka što oni o tome, ali i o njemu misle.  

Sve u svemu i ti europskiu izbori mogli bi biti zanimljivi, jer nema boljeg vremena od onog predizbornog, a mi smo u lijepoj našoj i tim 'blagoslovljeni'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, zoran milanović, marijana petir, tomislav karamarko, hsp as, hss, ruža tomašić