A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/li-keqiang-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kineski premijer Li Keqiang objavio 'žestoki rat' protiv zagađenja | Politika+
Svijet

SAVJESNO: Kineski premijer Li Keqiang objavio 'žestoki rat' protiv zagađenja

'Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom!.'

Piše: PolitikaPlus

Kineski premijer Li Keqiang objavio je "rat" zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog kroničnog smoga i opetovanih problema s prehrambenom sigurnosti.

Nakon tri desetljeća ubrzane industrijalizacije i urbanizacije, drugo svjetsko gospodarstvo, u kojem 70 posto energije proizlazi još uvijek od ugljena, stalno se guši od atmosferskog zagađenja.

Degradacija okoliša "upozorenje je prirode na slijep i neučinkovit model razvoja", ocijenio je Li Keqiang u govora na otvaranju godišnje sjednice Narodnog kongresa.

"Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom!", kazao je premijer koji je dužnost preuzeo prije jedva godinu dana.

"Pedeset tisuća kotlova s ugljenom bit će ukinuto ove godine", termocentrale bit će modernizirane a "šest milijuna starih vozila rashodovano", naglasio je on.

Ministar je također kazao, ne navodeći detalje, da će zemlja odrediti plafon potrošnje energije te da će se poduzeti mjere za ograničavanje zagađenja vode, očuvanje tla i rehabilitiranje močvarnih zona, šuma i livada.

"Osnovni cilj vlade je da svatko vodi sretniji život", kazao je premijer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagađenje, kina, li keqiang