A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kerempuh-predstava-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Izbor iz djela Daniila Harmsa u Satiričkom kazalištu Kerempuh | Politika+
Kultura

NAJAVA: Izbor iz djela Daniila Harmsa u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Riječ je o predstavi 'Živio Harms! Čuda postoje', čija je premijera zakazana za petak, 7. ožujka 2014. u 20 sati.

FOTO: Press
Piše: PolitikaPlus

Punih četrnaest godina nakon režije predstave „Bure Baruta“ D. Dukovskog, poznati makedonski redatelj Aleksandar Popovski ponovno režira u Satiričkom kazalištu „Kerempuh“. Riječ je o predstavi "Živio Harms! Čuda postoje", čija je premijera zakazana za petak, 7. ožujka 2014. u 20 h.

 

Redatelj Aleksandar Popovski postavlja  tekstove jednog od najoriginalnijih ruskih satiričara, čovjeka čiji je život obilježila neutaživa strast prema ženama i neslomljivi otpor prema totalitarnom sistemu. Zabranjen i označen kao nepodoban, opasan samo zbog toga što je bio drukčiji. Čudak, Rus u liku Sherlocka Holmesa, koji je čudaštvo koristio kao jedino oružje protiv staljinizma. U vremenu u kojem je ljudskost izgubila smisao, on se okrenuo besmislu i njime se odupirao vladajućoj ideologiji. Taj izvrnuti Čehov, vječno s lulom u ustima, zabranjen je i označen kao nepodoban, a smio je objavljivati jedino knjige za djecu.

 

U novoj ˝Kerempuhovoj˝ predstavi Popovski će uprizoriti odabrane besmislice, slučajeve, fragmente drama i poezije. Svim je tekstovima zajednička dramatična nit i prožetost specifičnim humorom. Jedinstven stil djela, osebujni likovi i portret jednog svijeta zbog kojeg se etablirao novi pridjev harmsovski. Sve su to razlozi zbog kojih se iznova vraćamo tom Petru Panu kojeg s velikim uzbuđenjem i danas otkrivaju nove generacije. Po prvi put na sceni ˝Kerempuha˝ – Daniil Ivanovič Juvačov ili samo Harms.

 

    

Adaptaciju teksta potpisuju Aleksandar Popovski i Dora Delbianco. Kostime je izradila Marita Ćopo, scenografiju Aleksandar Popovski, Nina Bačun i Roberta Bratović dok je za glazbu zaslužan popularni makedonski trio Foltin.

 

U predstavi sudjeluju Linda Begonja, Ivan Đuričić, Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec i Branka Trlin. Uz njih, po prvi puta na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh, nastupit će i novi član glumačkog ansambla Rakan Rushaidat te stipendistica kazališta, mlada studentica glume Mia Anočić Valentić.

 

AUTORSKI TIM

Prevoditeljica: Irena Lukšić
Redatelj: Aleksandar Popovski
Adaptacija: Aleksandar Popovski, Dora Delbianco
Dramaturginja: Dora Delbianco
Scenografija: Aleksandar Popovski, Nina Bačun, Roberta Bratović
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Glazba: Foltin
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar
Asistent redatelja: Borna Vujčić
Asistentica dramaturginje: Karla Crnčević
Igraju: Linda Begonja, Ivan Đuričić, Tarik Filipović, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Rakan Rushaidat, Branka Trlin, Mia Anočić Valentić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽIVIO HARMS! ČUDA POSTOJE, PREDSTAVA, Kerempuh