A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gazprom-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gazprom zbog krizne situacije ukida povlaštenu cijenu plina Ukrajini | Politika+
Energetika

ODLUKA: Gazprom zbog krizne situacije ukida povlaštenu cijenu plina Ukrajini

'Gazprom je donio odluku da od sljedećeg mjeseca neće produžiti popust koji je sada na snazi.'

Piše: PolitikaPlus

Ruski plinski div Gazprom ukinut će od travnja ove godine povlaštenu cijenu na isporuke plina Ukrajini, izjavio je direktor Gazproma Aleksej Miller na sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, prenose u utorak ruski mediji.

"Gazprom je donio odluku da od sljedećeg mjeseca neće produžiti popust koji je sada na snazi", rekao je Miller istaknuvši da se ukrajinski partneri ne pridržavaju dogovora postignutih prilikom potpisivanja dopune ugovora o davanju popusta.

Medvedev je izjavio da će zatražiti od ministarstva financija da razmotri sve mogućnosti i rizike odobravanja kredita Ukrajini kako bi otplatila svoj dug Gazpromu koji iznosi više od 1,5 milijardi dolara. Miller je predložio da se razmotri davanje kredita Ukrajini u iznosu od dvije do tri milijarde dolara.

Gazpromovo ukidanje povlaštene cijene plina bilo je očekivano nakon promjene vlasti u Kijevu i izbijanja krimske krize. Ukrajina je upravo zato u ponedjeljak objavila da je povećala uvoz plina iz Rusije. "Udvostručili smo uvoz plina", priopćila je državna energetska tvrtka Ukrtransgas. Dok god na ime starih sporazuma ima popust na plin, Kijev će ga pokušati uvesti što je više moguće, rekli su analitičari.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

energija, gorivo, plin, gazprom